Därför saknas Ebba Andersson i skidlandslaget inför VM – svenskan avslöjar nu varför: "Om jag ska vara ärlig"

Därför saknas Ebba Andersson i skidlandslaget inför VM – svenskan avslöjar nu varför: ”Om jag ska vara ärlig”

Svenska skidlandslaget har samlats inför skid-VM i Planica.
Men då saknas blågula medaljhoppet Ebba Andersson helt.
– Det var enligt mina önskemål, säger 25-åringen nu till DN.

På onsdag är det dags för ett av årets stora idrottsögonblick när efterlängtade skid-VM 2023 i Planica drar igång. Svenska skidlandslaget har nu samlats på VM-boendet i Österrike – eller ja, alla förutom en då.

Ebba saknas

Svenska medaljhoppet Ebba Andersson är istället kvar hemma i Sollefteå. De senaste veckorna har 25-åringen valt att träna på hemmaplan tillsammans med pappa Per-Ola Andersson istället för att ladda upp med resten av landslagskamraterna, se bilderna här nedanför.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
221127 Ebba Andersson of Sweden looks dejected after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0045

Hon är också fortfarande kvar i Sollefteå och har därför inte rest till VM-basen i österrikiska Villach än. Svenska landslaget har varit på plats sedan ett par dagar tillbaka och nu avslöjar Ebba själv varför hon saknas.
– Jag kände att jag ville samla så många dagar som möjligt på hemmaplan och sen ta mig ner i lämplig tid för att hinna med de sista förberedelserna på plats. De dagarna jag får där är fullt tillräckliga för att känna sig redo när det är dags för tävlingsstart på lördagen (damernas skiathlon). Det var enligt mina önskemål, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS MER: Frida Karlssons brutalt ärliga ord inför skid-VM – svenska guldhoppet öppnar upp om känslorna: ”Klart att man är…”

Sveriges svar

Planen är att Ebba Andersson ska ansluta till svenska VM-truppen först på tisdagen, alltså en dag innan VM i Planica börjar med kvaltävlingar på onsdagen. Landslagschefen Anders Byström hade dock helst velat ha svenskan på plats i Österrike redan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
221011 Ebba Andersson poserar för porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 11 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JL0308

Men han förstår också hennes beslut att ansluta senare.
– Vi hade mycket snack med Ebba om det, och även resten av laget. Laget tyckte att det var okej att hon var hemma, det var inga konstigheter runt det. Men absolut hade vi de diskussionerna, för vi vill ju ha laget samlat. Samtidigt så har vi haft det mycket under året så det är ju inte som att vi inte känner varandra direkt. Det kommer att flyta på fint när hon väl kommer ner. Vi har redan bäddat hennes säng, så det kommer bli bra, säger han i ett uttalande till dagstidningen.

LÄS MER: Linn Svahns hårda kritik mot svenska skidlandslaget – starka orden inför VM: ”Jag ångrar det”

Ebba Andersson känner inte alls till någon diskussion om det här eller att landslaget helst hade velat ha henne på plats redan.
– Ska jag vara ärlig så vet jag inte om jag har upplevt att det har varit någon diskussion kring det. Jag framförde mina önskemål och sen så tillgodosåg ledningen det. Jag har fått styra lite vad jag har velat göra och de har inte haft några invändningar, berättar hon i intervjun.

Hur tror du det går för Ebba Andersson i skid-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se bilder: