Chockbeskedet: Svenska sprintexperten kan nu avsluta karriären – bara 31 år gammal: ”Så ont som jag har…”

Hon har gjort två världscuptävlingar den här säsongen.
Men sprintexperten Hanna Falk kan tvingas avsluta karriären – bara 31 år gammal.
– Så ont som jag haft i slutet så börjar jag fundera, säger hon till SVT.

Hanna Falk har länge varit en av Sveriges främsta sprintåkare, och det har länge varit tydligt att hon har en enorm potential. Men Falk har under hela karriären haft lite problem att leva upp till förväntningarna under mästerskap, och hon har under de senaste åren dessutom haft stora skadeproblem.

Kan avsluta karriären

Hon missade hela den förra säsongen på grund av ryggproblem, som tvingade henne till operation, och även den här säsongen så har hon haft smärtor. Det har dock blivit två världscuptävlingar, där hon slutat fyra och nia.

210131 Hanna Falk of Sweden looks dejected competes in the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on January 31, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Hanna Falk har deltagit i de fyra senaste världsmästerskapen, men är inte med i den trupp som åker till Oberstdorf för VM i år, och nu berättar Falk att hennes skadeproblem fått henne att fundera på att avsluta karriären.

– Så ont som jag haft i slutet så börjar jag fundera. Nu tycker jag inte att jag fått visa det i år på grund av corona men har efter operationen gjort ett bra jobb och åkt fortare än någonsin. Det finns så mycket i kroppen, men det är hela tiden småsaker kopplat till ryggen som gör att det är svårt att få ut hundra i skidspåret och det är frustrerande, säger hon till SVT.

”Det tar på psyket”

Hanna Falk har dock även smärtor i andra delar av kroppen, och berättar att hon ibland har svårt att sova som en följd.

– Det krävs att jag får bukt på det om jag ska fortsätta. Jag har hjälp av folk som ska ta reda på vad som krånglar, men det krävs en hel kropp. Jag vill inte lägga mig på femtio procent och köra på halvfart – jag vill vara med i världseliten och köra fullt ut, säger hon.

210206 Hanna Falk of Sweden and Maja Dahlqvist of Sweden celebrates after the Women’s Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on February 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Falk berättar vidare om svårigheterna som ryggsmärtorna medför i vardagen.

– Jag får ge det mer tid. Man lär sig hela tiden vad man ska göra och inte göra. Jag kan inte träna som vanligt utan att tänka längre. Jag har haft svårt att löpträna, har svårt med vissa övningar. Jag får tänka på hur jag reser och kör rehab. Man ska labba runt hur ryggen mår och det tar på psyket i längden.

LÄS MER: Frida Karlsson bryter nu tystnaden – slår tillbaka efter läskiga uppgifterna om henne: ”Folk har skrattat åt det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!