Charlotte Kallas stora bekännelse om problemen med Frida Karlsson och Linn Svahn: "Jag insåg det"

Charlotte Kallas stora bekännelse om problemen med Frida Karlsson och Linn Svahn: ”Jag insåg det”

Charlotta Kalla är en av svensk skidsports största.
Nu öppnar hon upp om problemen med nya generationen.
– Jag insåg tidigt att det skulle bli en stor utmaning för ledarna, erkänner hon för DN.

Tre OS-guld, tre VM-guld och hela 22 mästerskapsmedaljer gör Charlotte Kalla till svensk skidsports stolthet på 2000-talet. Hon hade en alldeles fantastisk skidkarriär som tog slut våren 2022.

Kalla om problemen

Sedan dess har hon blivit mamma för första gången i livet och är nu högaktuell med sin allra första bok, självbiografin ”Skam den som ger sig”. Kalla har varit frikostig med vad hon tycker och tänker om svensk skidåkning senaste tiden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Charlotte Kalla, skidor
220326 Charlotte Kalla i intervju med SVT under dag 4 av SM-veckan den 26 mars 2022 i Piteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / MT0353

Nu öppnar hon upp igen och erkänner problemen med den nya generationen i skidlandslaget. Kalla var veteranen i landslaget när unga stjärnskott som Ebba Andersson, Frida Karlsson och Linn Svahn slog igenom och snabbt tog över rampljuset.

Om Frida och Linn

De tog för sig i ung ålder och ställde tidigt krav på landslagsledningen, vilket sedan ledde till att Frida, Linn och Maja Dahlqvist lämnade skidlandslaget förra säsongen.
– Jag insåg tidigt att det skulle bli en stor utmaning för ledarna att få ihop alla viljor och tillgodose allas önskemål, säger Charlotte Kalla till Dagens Nyheter om de unga skidåkarna.
– På så sätt var det nog enklare med min generation.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Linn Svahn, skidor
230219 Jonna Sundling, Emma Ribom, Linn Svahn, Frida Karlsson, Johanna Hagström, Maja Dahlqvist and Moa Ilar of Sweden pose for a picture at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Kalla beskriver den tolv år yngre Linn Svahn som en ”rebell” i sin bok. Nu utvecklar hon vidare sina tankar om den nya, yngre generationen landslagsåkare.
– För mig var det viktigt att passa in, och tillhöra gemenskapen. I det ingick att vara lite formbar och att känna tryggheten i den mall som fanns. Som jag upplever det har den yngre generationen inte det behovet. De förstår att det är upp till dem om de ska förverkliga sina drömmar, och att det kräver att vissa saker måste falla på plats, säger Charlotte i intervjun.

LÄS MER: Skidlandslaget agerar efter jättekritiken – bojkottar nu Idrottsgalan i ren besvikelse: ”Vi är upprörda”

Precis som Kalla

Till den här säsongen är Svahn, Karlsson och Dahlqvist tillbaka i landslaget igen. Men deras kontroversiella beslut att träna på egen hand var inte direkt första gången inom svensk skidåkning, så gjorde även Kalla under karriären.

Från 2016-2018 stod hon utanför det svenska skidlandslaget och kan i dag reflektera över det.
– Ja, i och med att jag gick utanför landslaget, eftersom jag ville ha med min personliga tränare och träningen inte passade mig, har jag ju varit med och bidragit till att landslaget inte är den enda vägen, berättar Kalla.
– Samtidigt ska landslaget naturligtvis vara där man vill förlägga sitt träningsår. Det ska vara så attraktivt – med allt från lägerorterna och träningsplanen till ledare och resurspersoner – att det är där man vill vara.

Vad tycker du om Charlotte Kallas ord? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev