Charlotte Kalla avslöjar sitt nya, hemliga uppdrag i landslaget – har redan börjat: ”Kändes helt självklart”

Charlotte Kalla har fått ett nytt jobb på Skistar.
Men samtidigt avslöjar hon nya detaljer om sitt uppdrag inom landslaget.
– Det kändes helt självklart att vilja ha med Charlotte, säger längdchefen Lars Öberg.

Charlotte Kalla är den största svenska längdåkaren på damsidan genom tiderna, så när hon avslutade karriären tidigare under våren var det inte särskilt förvånande att erbjudandena kring henne haglade. Kalla var med i i stort sett varenda tv-soffa – och fick alltid samma fråga: ”Vill du bli expert för oss?”

Avslöjar nya uppdraget

Kalla har dock menat på att hon tänkt överväga alla alternativt noga, och inte hoppa på det första som dyker upp. På onsdagen kom dock beskedet att Kalla – precis som den forne skridskostjärnan Nils van der Poel – blir produktutvecklare för Skistar.

Men det är inte det enda Kalla sysslar med framöver. Till Expressen säger Kalla att hon smygstartat med ett nytt projekt inom landslaget.

– Det är för att undersöka hur återväxten ser ut. För även fast vi har en hög topp bland damerna så är det ändå, lite skralt med återväxten. Där behöver vi identifiera vad det är för form av behov som behövs till för att fler ska fortsätta ännu längre upp i åldrarna, säger hon.

”Kändes helt självklart”

För landslaget var det inga tveksamheter om att kasta in Kalla i projketet, som leds av bland andra Ida Ingemarsdotter.

– Det kändes helt självklart att vilja ha med Charlotte. Hon har femton år i världseliten. I och med att hon kändes sig taggad så ville vi ha med henne i gruppen, säger längdchefen Lars Öberg.

Charlotte Kalla, skidor
210503 Charlotte Kalla under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 3 maj 2021 i Åre. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0039

Öberg menar att Kalla kan bidra med mycket, med tanke på hennes makalösa karriär.

– Hon har själv gått från att vara en bra junior till att bli en världsåkare. Hennes erfarenheter och reflektioner från sin egen karriär är oerhört värdefulla. Charlotte sitter inne med en otrolig backspegel som är väldigt viktig för oss att väga in i vårt arbete för att fortsätta vara en världsnation.

LÄS MER: Plötsliga jätteutspelet mot Zlatan – lyfter ett varningens finger om dopning(!): ”Det är på gränsen”