Charlotte Kalla avslöjar sin okända ilska – för orden i media under bragdmästerskapet: ”Irriterar mig enormt”

Hon var en del i det bragdlag tog stafettguld under VM 2019.
Men efteråt var Charlotte Kalla irriterad – för orden i media.
– Det irriterar mig enormt, säger hon.

Charlotte Kalla är en av våra största vinteridrottare genom tiderna, och det blev därför stor uppståndelse när hon tidigare under året meddelade att hon avslutar karriären. Kalla har vunnit mängder av OS-medaljer, och varit ansiktet utåt för svensk längdskidåkning.

Ilskan under VM

Men under hennes sista år som aktiv så sviktade ofta resultaten, vilket ledde till frågor om när hennes karriär egentligen skulle vara över. Kalla var tydlig med att hon inte gillade frågan, särskilt huruvida det skulle bli hennes sista OS och dylikt.

Skidlandslaget
191220 This picture is part of Bildbyrån’s selection of the 100 best sports photos from 2019. Originally published 20190228 Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla and Stina Nilsson of Sweden celebrate after finishing first in women’s 4 x 5km relay during the FIS Nordic World Ski Championships on February 28, 2019 in Seefeld in Tirol, Austria. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87902

I Sommar i P1 berättar Kalla om sin okända ilska efter VM i Seefeld 2019, som blev succéartat för Sverige. Man tog bland annat en historisk stafettguld, och Frida Karlsson fick sitt stora genombrott. Och Kalla lyftes fram som en nyckel bakom.

– Under VM i Seefeld 2019 var det många som ville hylla mig och lyfta fram den betydelse som jag haft för återväxten i svensk damskidåkning. Det irriterar mig enormt eftersom jag inte alls var färdig med min satsning och utforskandet om hur bra jag kan bli. Jag ville själv äga frågan om när det är dags att summera karriären. När du matas med den frågan tillräckligt ofta är det lätt att det blir din sanning, säger Kalla i programmet, enligt Aftonbladet.

”Kanske inte är helt säker?”

Charlotte Kalla berättar även i programmet om när beslutet kom: Mitt under vinterns OS.

– Hoppet är det sista som lämnar en men det flow jag längtat efter att få ut i skidspåret infann sig aldrig. Mitt sista OS-lopp är det tyngsta jag upplevt på ett mästerskap, säger Charlotte Kalla.

211118 Charlotte Kalla, Piteå Elit, intervjuas under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men det var inte helt utan en viss tvekan. Kalla berättar att det var många tankar i huvudet.

– Jag kanske inte är helt säker? Tänk om jag ångrar mig? Men jag visste långt innan jag la huvudet på kudden den där stjärnklara kvällen i mars vad jag ville. Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten vägde över. Ett av mitt livs viktigaste beslut var fattat. Jag vaknade tidigt den söndagen och väntade otåligt på att min sambo skulle vakna. Det kändes pirrigt men väldigt bra att säga det högt för första gången.

LÄS MER: Peter Forsbergs sanslösa hyllning till Gabriel Landeskog – håller inte igen efter NHL-titeln: ”Alltid 100 procent”