Peter Forsbergs sanslösa hyllning till Gabriel Landeskog – håller inte igen efter NHL-titeln: ”Alltid 100 procent”

Peter Forsbergs sanslösa hyllning till Gabriel Landeskog – håller inte igen efter NHL-titeln: ”Alltid 100 procent”

Peter Forsberg var med senast Colorado Avalanche vann Stanley Cup.
När Gabriel Landeskog nu fått lyfta bucklan är Foppa imponerad.
– Han har varit 100 procent i varje match, säger ikonen.

Det har inte varit lätta år för Gabriel Landeskog sedan att han tog över som lagkapten för Colorado Avalanche för dryga 10 år sedan. Han blev då den yngsta lagkaptenen i NHL:s historia, och det kom med en hel del ansvar.

Mäktiga hyllningen

Men Colorado har inte alltid varit så starka som den här säsongen, och för bara fem år sedan var man det laget i hela NHL med lägst poängskörd. Men Landeskog har stannat kvar, visat sig vara en av NHL:s bästa lagkaptener – och nu har belöningen kommit.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog lifts the Stanley Cup after the team defeated the Tampa Bay Lightning 2-1 in Game 6 of the NHL hockey Stanley Cup Finals on Sunday, June 26, 2022, in Tampa, Fla. (AP Photo/John Bazemore)

Efter en tuff finalserie mot Tampa Bay Lightning stod Avalanche som mästare – för första gången sedan 2001. En av hjältarna då var Peter Forsberg, som nu tokhyllar Landeskog.

– Det är en fantastisk ledare. När kontraktet gick ut sist så var det otroligt viktigt att få behålla honom i organisationen, eftersom han verkar vara en otroligt bra ledare vid sidan om. På isen har han alltid stått upp, bråkat, slåss och varit hundra procent i varje match. Han har varit en stor del i det här laget, säger Foppa till SVT.

”Är väl värda det”

Peter Forsberg gläds stort åt Colorados framgång, inte minst då han är väl bekant med Joe Sakic, som nu är GM i Colorado. De båda var radarpartners i Avalanche under den aktiva karriären.

– Jag tycker det är jättekul. De har ju varit nere och vänt och var bland de sämre lagen ett tag. De har ju sedan dess draftat ordentligt och sista åren har de nästan varit favoriter. Jag vet ju hur stämningen på stan har varit och att de har känt pressen. Det måste ha varit otroligt skönt för dem att få vinna. Jag känner Joe Sakic och många i det medicinska teamet. De är väl värda det, säger han.

Peter Forsberg, NHL
190624 Peter Forsberg of the Stockholm Åre bid looks dejected after losing the election of the host city for the Olympic Winter Games 2026 at the 134th IOC Session on June 24, 2019 in Lausanne. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87973

Foppa har hört av sig till Sakic för att gratulera, men någon kontakt med Landeskog har han inte haft.

– Landeskog verkar ha fullt upp, säger en skojig Forsberg, och fortsätter:

– Han verkar njuta av dagarna, vilket han också ska göra.

LÄS MER: När Börje Salming trotsade läkarnas vädjan – riskerade hälsan och fortsatte karriären i ytterligare tolv(!) år