Calle Halfvarssons hårda utspel mot Norge – som får alla svenskar att drömma: ”Kommer ett skifte”

Norge har haft övertaget i skidspåren de senaste åren.
Men snart är det Sverige som kommer dominera, tror Calle Halfvarsson.
– Norge är ett gammalt lag, säger han till SVT.

Som så många andra grannländer har Sverige och Norge alltid haft en stor rivalitet i sportsammanhang. Särkilt inom skidsporten, där både Sverige och Norge genom alla tider befunnit sig i världstoppen.

Northug & Johaug

Inom längdskidåkningen har Norge under många år haft det lilla övertaget. Under sin storhetstid vann Petter Northug det mesta som gick att vinna, och var ofta en törn i sidan på de svenska åkarna. Norrmannen avslutade sin professionella skidkarriär 2018. Sen dess har norske Johannes Hösflot Kläbo, 27, tagit över fanan.

På damsidan var Northugs motsvarighet Therese Johaug, som fram till 2022 för det allra mesta kommit i topp, och ofta först, i tävlingarna hon deltog i.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Hösflot Kläbo, längdskidor, Norge
230326 Johannes Høsflot Klæbo of Norway after the men’s 20 km mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 26, 2023 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0048

Men sen Johaug slutade har svenskorna tagit över dominansen. Jonna Sundling, Frida Karlsson, Ebba Andersson, för att bara nämna några. Karlsson vann Tour de Ski förra säsongen, och Andersson utsågs till VM-drottning efter fyra medaljer i Planica, varav två guldmedaljer.

Nu tror Calle Halfvarsson att de svenska herrarna snart får samma övertag över norrmännen som damerna fått.
– Norskarna är ju otroligt starka, men jag tror att det kommer vända snart. Sen om jag är med på det… Men vi har många unga som kommer, som är ”upcoming” nu, som gör det väldigt bra. Jag tror om några år så kommer det vara annorlunda, säger han till SVT.

Halfvarssons utspel

Längdskidåkaren menar på att norrmännen minsann börjar bli till åren.
– Norge är också ett ganska gammalt lag. De börjar bli över 30 många där. Så att, så många år till har de inte kvar där de kommer ha den dominansen tror jag. Det är egentligen Kläbo som är bland de yngre och han är inte heller någon ungdom längre. Så jag tror vi kommer se ett skifte ganska snart. Sen kanske jag har fel, men jag tror att vi kommer komma ikapp där. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Calle Halfvarsson, längdskidor, Sverige
230219 Calle Halfvarsson of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Halfvarsson, som själv är 34 år gammal, hoppas vara en del av skiftet han ser framför sig.
– Jag hör också till gardet över 30. Jag kanske inte är med om det tar fem år men det kanske går på två år och då är jag kanske fortfarande med, säger han till kanalens sajt.

Sverigepremiären för längdskidåkarna sker i Gällivare 17-19 november innan världscupen drar igång i Ruka helgen därpå.

Vilka av norrmännen och svenskarna gör den bästa säsongen i år? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Petter Northugs hånfulla gliring till Calle Halfvarsson – efter svenskens babylycka: ”Ställer upp som nanny”