Björn Ferrys stenhårda kritik mot Stina Nilsson – efter mardrömmen i debuten: ”Är hon sjuk eller?”

Stina Nilsson kom 99:a i sin internationella skidskyttedebut.
Det förvånade – minst sagt – Björn Ferry.
– Fruktansvärt dåligt, säger han i SVT.

Snart ett år har gått sedan Stina Nilsson chockade idrottsvärlden med nyheten att hon lämnar längdskidorna bakom sig för att i stället satsa på skidskytte. Sedan dess har det blivit ofantligt många timmars träning, och en del tävlingar i Sverige.

Mardröm i debuten

Men på grund av coronapandemin, som har gjort att IBU-cupen skjutit upp sina tävlingar, så har Nilssons tävlingsdebut internationellt dröjt fram till nu. På torsdagen var det äntligen dags, då hon ställde upp i sprinten i Arber, Tyskland.

210113 In this handout photo from the International Biathlon Union Stina Nilsson of Sweden is seen at a training session prior of the IBU Cup on January 13, 2021 in Arber. Photo: Deubert / IBU / Handout / BILDBYRÅN

Men det blev en enda stora mardröm för den forne sprintstjärnan. Nilsson inledde visserligen med godkända en bom i det första skyttet – men i det andra blev det betydligt värre, och svenskan lämnade vallen med fyra bom och alltså totalt fem av tio missade skott.

Men inte nog med det. Betydligt mer förvånande var att Nilsson var närmare två minuter efter den snabbaste åktiden. Det fick även Björn Ferry, tidigare skidskyttestjärna, att reagera.

Ferrys kritik

I SVT, i samband med att han kommenterade sprinten i världscupen, så fick han frågor på hur han såg på Nilssons åktid och han höll inte tillbaka sin förvåning.

– Hon har ju visat klart högre nivå på träningar och de andra tävlingarna hon åkt. I dag, jag vet inte varför det gick som det gick. Är hon sjuk eller? För det var fruktansvärt dålig åkning. Så långsamt ska hon inte behöva åka. Jag hade ändå förväntat mig att hon skulle ha, om inte den bästa, så bland en av de absolut bästa åktiderna på en IBU-cuptävling. Men det var hon ju, av någon anledning, långt ifrån, säger han.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Stina Nilsson var själv rejält missnöjd efter loppet, men kom inte med någon riktig förklaring till vad som gick så pass snett.

– Min åkning har inte funkat i dag, så jag är inte förvånad över att åktiden är blygsam. När allting stämmer ska det gå bättre, sa hon efteråt.

LÄS MER: Stina Nilssons kritik mot sig själv – efter mardrömsdebuten: ”Jag är inte förvånad”

Få våra nyhetsbrev!