Björn Ferrys oväntade utspel – inför Stina Nilssons första säsong som skidskytt: ”Det bästa vore om…”

Stina Nilsson har bytt sport.
Då hoppas Björn Ferry på… fiasko.
– 
Nu är jag ju på andra sidan, så det bästa vore om det gick skitdåligt i början, säger SVT-profilen till Expressen.

Det var i våras som Stina Nilsson bjöd på ett av de största chockbeskeden någonsin inom svensk vintersport. Sprintexperten meddelade då att hon lämnar längdskidorna, sporten där hon varit så enormt framgångsrik, för en ny satsning.

Första säsongen

Stina Nilsson valde att byta till skidskytte för en helt ny och spännande utmaning. Sedan dess har turerna kring hur hennes tävlande i vinter kommer att se varit många.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 Stina Nilsson under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men efter mycket om och men ser det ändå ut som att Stina Nilsson kan få chansen i världscupen redan under säsongsinledningen – och många hoppas såklart att sprintdrottningen ska ta med sig framgångarna in i sin nya sport. Men… inte Björn Ferry.

Oväntade utspelet

SVT-experten menar att det ska bli ”oerhört roligt att följa henne”, men hoppas ändå på att det inte blir en spikrak resa uppåt.

– Nu är jag ju på andra sidan, så det bästa vore om det gick skitdåligt i början och att Stina skräller någon gång och sedan kommer tillbaka och vinner ett OS-guld, säger Ferry till Expressen.

– Eller att det går bra första tävlingen och att hon sedan hamnar i en djup svacka i ett och ett halvt år och reser sig efter det. 

Björn Ferry, SVT
200217 Former biathlete Björn Ferry poses for a portrait at a press event during the IBU Biathlon World Championships on February 17, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88115

Stina Nilsson är inte direktkvalad in till världscupen, utan behöver egentligen gå via IBU-cupen, undernivån till världscupen. Men IBU-cupen är under hösten helt inställd på grund av coronaviruset, vilket har fått internationella skidförbundet att ändra sina regler. Det är nu möjligt för varje nation att ha två åkare med som inte är kvalificerade, vilket öppnar upp rejält för Stina Nilsson. Det är dock inte bara positivt, menar Björn Ferry.

– Nu när Sverige har så pass många startplatser utgår jag från att Stina kommer att få åka någonting. Men kanske inte att hon får åka alla tävlingar, hon är inte självskriven, säger han, och fortsätter: 

– Det är synd för hennes del att det inte blir några IBU-tävlingar i höst. Som jag ser det är det viktigaste att hon får tävla i internationella tävlingar med kvalitet. Det är där hon ska tävla, och inte bara åka runt på Sverige-cupen.

LÄS MER: Ebba Anderssons helt ärliga ord – berättar om stora mardrömmen: ”Allt kändes mörkt, hemskt och trist”

Få våra nyhetsbrev!