Björn Ferrys ovanliga krav på SVT inför skidsäsongen: "Annars hade jag sagt upp mig"

Björn Ferrys ovanliga krav på SVT inför skidsäsongen: ”Annars hade jag sagt upp mig”

Björn Ferry är expert i SVT skidtävlingar i vinter.
Men trots långa avstånd från hemmet i Storuman vägrar han flyga.
Den förre skidskytten tänker vara fossilfri till 2025 och kräver att kanalen låter honom åka tåg.

Björn Ferry tog hem ett OS-guld och ett VM-guld i skidskytte under sin aktiva karriär. Nu har han sadlat om till expertkommentator men vid sidan om jobbet kring vinterns skidtävlingar har han även ett viktigt projekt i hemorten Storuman.

Tillsammans med partnern Heidi Andersson har svenska folket fått följa dem i dokumentärfilmserien ”Storuman Forever”, där de vill få med Storuman på tåget med att minska klimatutsläppen samt bli helt fossilfria till år 2025.

Tar tåget till Stockholm

Ferrys klimatarbete pågår året runt, vilket också har gjort att han ställt krav på SVT inför vinterns tävlingar. Den förre skidskytten har inte flugit på två år och har inga planer på att börja göra det heller.

Björn Ferry. Tobias Nykänen/Bildbyrån

När han ska kommentera på plats i Stockholm blir det därmed resa med tåg.
– Jag kan inte vika mig där. Jag får stå för konsekvenserna. Om SVT säger att jag måste flyga någon gång kommer jag ju säga nej eller så får jag säga upp mig. Men det har inte varit några problem med SVT ännu, säger Ferry till SportExpressen.

”Det känns helt lugnt”

Det är inte bara de drygt 80 milen till Stockholm från Storuman som kommer bli den längsta av resträckor för Ferry.

Under skidskyttesäsongen kommer han även vara på plats på tävlingar nere i Europa. Men att resorna med tåg kommer ta tid är ingenting som stör honom.
– Det blir nattåg, så huvuddelen av tiden går bort där. Sen får jag någon halvdag i Hamburg där jag kan gå och dricka någon lokalproducerad öl eller något. Så det känns helt lugnt, säger Ferry.

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hyllar Hanna Öberg

Svenskt skidskytte är hetare än någonsin efter de stora svenska framgångarna på OS. Totalt blev det fyra medaljer varav två guld i Sydkorea.

I vinter väntar skidskytte-VM på hemmaplan i Östersund och Björn Ferry tror på nya framgångar, framför allt när det kommer till Hanna Öberg.
Hon har verkligen kapaciteten. Nu har hon kommit till en punkt där pressen ökar. Samtidigt vet hon ju vad hon kan. Hon har ju vunnit OS-guld, säger Ferry till SportExpressen.

Dela för att hylla Björn Ferrys fina klimatinitiativ!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/KS6SekViAo5a8YenXsZh8d-qtJ6QjoRd6obSs4RBxreyaOT5kf5FzpuyX6MX1XWm?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat