Björn Ferrys kritik – efter Wolfgang Pichlers framtidsbesked: ”Han får fan..”

.

Wolfgang Pichler slutar av allt att döma efter skidskytte-VM i Östersund.
Men vem som tar över verkar inte klart – något som får Björn Ferry att reagera.
Experten riktar kritik mot det svenska skidskytteförbundet då det inte finns en färdig ersättare.

Wolfgang Pichler har en lång och framgångsrik tjänst i det svenska skidskyttelandslaget  i ryggen. Redan på 90-talet var han tränare för landslaget och personlig tränare åt Magdalena Forsberg.

Pichlers succé i skidskyttelandslaget

Efter tre år i det ryska skidskyttelandslaget återvände Pichler till Sverige efter OS i Sotji. Fyra år senare hade hans hårda arbete gett effekt – och på OS i Pyeongchang blev det storslam.

Wolfgang Pichler, head coach of Sweden during a interview after the Men’s 10 KM sprint during the IBU World Championships Biathlon on March 9, 2019 in Östersund. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Det svenska skidskyttelandslaget tog hem fyra OS-medaljer varav två guld och Pichler hyllades till skyarna för sitt arbete.

Den hårda ledarstilen har gett effekt på skidskyttar så som Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Mona Brorsson och till VM i Östersund var förhoppningarna på svenska framgångar stora.

Slutar efter skidskytte-VM

Hittills har Sverige fått utan medalj men flera medaljchanser, bland annat i stafetterna, återstår. Däremot väntas skidskyttarna få en ny tränare till nästa säsong.

Tidigare i år berättade Wolfgang Pichler att han slutar som tränare i landslaget efter VM i Östersund.

De många resdagarna har tagit på 64-åringen som vill kunna spendera mer tid med familjen.
– Det går inte. Det är inte hälsosamt. Det jag gjort de senaste fyra åren har varit ett helvete. Eller, inte helvete, jag har gillat det, men det har varit intensivt, berättade han då.

Björn Ferrys kritik

Vem som kommer ersätta Wolfgang Pichler som förbundskapten i Sverige är i dagsläget oklart. Det får Björn Ferry att rikta stor kritik mot det svenska skidskytteförbundet.

Ferry, som numera är expert i SVT:s skidskyttesändningar, konstaterar att förbundet inte arbetat hårt nog för att hitta en ersättare.
– Jag trodde att det var klart. Men så har jag ställt några kontrollfrågor och det är tydligen inte det. Jag hade hoppats att de skulle utnyttja den här tiden till att verkligen förbereda för framtiden. Har de inte gjort det är det ett misstag, säger han till Sportbladet.

”Får fan fortsätta”

Inför VM i Östersund konstaterade Pichler att Sveriges främsta medaljchanser kommer bli i stafetterna. Den inledande mixstafetten slutade inte med någon succé men till veckan väntar nya chanser.

Tre stafetter, samt flera individuella lopp, återstår innan skidskytte-VM avslutar i helgen och sätter punkt för Wolfgang Pichlers era som förbundskapten.

Men får Björn Ferry bestämma så fortsätter tysken innan förbundet har valt ut en ersättare.
– Ja, de måste ha något som fungerar tills man har något annat på plats så det inte utbrister stora kaoset under lång tid. För vi har en gyllene generation nu och det är de här åren som resultaten ska komma. Jag hoppas att det finns en strategi. Men finns det inte det får han fan fortsätta ett tag till, tills man har löst det, säger han till Sportbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Hemliga skadedetaljen – som Stina Nilsson vägrar avslöja

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat