Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Hanna Öberg – avslöjar nu stora oron inför skidskytte-VM: ”Hon är inte…”

Snart är det dags för skidskytte-VM igen.
Nu höjer Björn Ferry ett varningens finger för storstjärnan Hanna Öberg.
– Hanna Öbergs är ett mysterium för mig, säger han till SVT.

Det har varit en problematisk säsong för Hanna Öberg. Därför höjs oron inför kommande skidskytte-VM i Nove Mesto där svenska storstjärnan kliver in som regerande världsmästare.

Oron för Öberg

Storasyster Öberg gjorde dundersuccé i senaste VM i Oberhof med dubbla guldmedaljer i distans och masstart, silver i sprinten och bronspeng i stafetten. Men förväntningarna på att upprepa den stora succén är inte alls höga efter svenskans struliga säsong den här vintern.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, skidskytte
231129 Hanna Öberg of Sweden after women’s 4 x 6 km Relay during the IBU World Cup on November 29, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0697

Nu ger SVT-experten Björn Ferry sin brutala dom om svenskans möjligheter i VM 2024.
– Hanna Öberg är inte där hon vill vara. Hon har varit sjuk under jul och skyttet har inte stämt under säsongen. Det är oroväckande med Öbergs form inför VM. Så här i efterhand hade det kanske varit bättre att stå över Oberhof helt och stanna hemma och träna för att komma tillbaka till Ruhpolding och köra sprinten som första tävling, säger han till SVT Sport.
– Nu blev det lite svajiga tävlingar, sedan petad i stafetten eller om man gemensamt valde att stå över. Men jag tror inte att hon hade kunnat vara bättre än vad Mona Brorsson var, man får nog se Öberg som petad faktiskt.

Ferry erkänner

När Hanna Öberg blev petad i den senaste världscupstafetten klev istället Mona Brorsson in och övertygade rejält med en jätteinsats. Vilket visar att konkurrensen i det svenska skidskyttelandslaget är stenhård på damsidan.
– Jag känner ändå en viss oro. Om man jämför med förra året när VM blev en succé – då blev hon också sjuk över juluppehållet. Men då valde hon att stå över första världscupen efter jul och vara hemma för att återfå motivationen. Då insåg hon hur mycket hon saknade skidskyttet, hur mycket hon älskar sporten och kom tillbaka med ny energi. Nu känns hon lite nedtryckt i skoskaften, säger Ferry till tv-kanalen.
– Hon är inte riktigt där. Det känns som om hon inte är riktigt sugen och det är kort om tid kvar till VM. Jag tror att hon kan vända på det här. Det har hon visat att hon gjort förut. Men jag tror det blir tuffare än förra året.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Ferry utvecklar sitt resonemang ytterligare om hans huvudbry för Hanna Öbergs VM-chanser.
– Hanna Öbergs svajiga skytte är för mig lite av ett mysterium. Vi vet redan under juniortiden hur hon sköt fyra nollor och vann JVM-guld, hon kom tillbaka och sköt fyra nollor på sitt första OS och vann guld samt fyra nollor på distansen i hemma-VM i Östersund. Hon var ett mentalt monster, alla såg upp till henne och tänkte hur kan hon vara så mentalt stark och alltid leverera när det gäller som mest. Men sedan har det varit mer svajigt och det har gått i skov. Och ibland stämmer det inte alls i långa perioder. Hon har lyckats tajma formen för mästerskap men nu känns det mycket svajigare än vad det var i början av hennes karriär.

Hur tror du att det går för Hanna Öberg i skidskytte-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Wolfgang Pichlers stenhårda sågning av de svenska skidskytteherrarna – tränarikonen: ”Ofattbart dåligt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev