Björn Ferrys ärliga ord – om stora förvåningen över Stina Nilssons första tid som skidskytt: ”Blir tufft då”

Många räknade med att Stina Nilsson skulle ha överlägsen åktid i sin nya sport.
Så har inte blivit fallet – och Björn Ferry är förvånad.
– Då blir det förstås väldigt tufft, säger SVT-experten till Aftonbladet.

Stina Nilsson valde tidigare under året att lämna längdskidorna bakom sig, för en ny satsning på skidskytte i stället. Valet förvånade många, och debatten kring huruvida Nilsson gjorde rätt som bytte har varit stor.

Stora förvåningen

Hittills har Nilsson, på grund av att coronapandemin ställt in de allra flesta tävlingarna nationellt och internationellt, bara tävlat under två helger – och har då blandat och gett ordentligt. I helgen bjöd hon på ett rejält kaoslopp under söndagen, som innehöll vurpor, felåkningar och hela fyra bom. Men i går, måndag, fick hon revansch med bara en bom och sin första felfria serie – vilket räckte till en tredjeplats.

Stina Nilsson, skidskytte
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men en sak som förvånat många är att Nilsson, under sina tävlingar hittills, inte varit så pass överlägsen i spåret som många trott. Hon har till och med åkt långsammare än de allra bästa skidskyttarna i Sverige. Även Björn Ferry är förvånad.

– Innan säsongen började så trodde jag att Stina skulle åka fortare än de svenska tjejerna. Frågan var snarare hur mycket fortare. Skulle hon ha råd med en eller två bom och ändå hamna på pallen? Nu har det visat sig att hon åker lika fort, eller till och med lite långsammare, än de allra bästa och då blir det förstås väldigt tufft, säger SVT-experten till Aftonbladet.

”Det är lite komiskt”

Ferry menar dock på att tiderna påverkas mycket av att de svenska åkarna överlag åkt snabbare än tidigare.

– Det ska tilläggas att de svenska tjejerna har höjt sig rejält i åkningen den här säsongen. Systrarna Öberg har tagit stora kliv, så just nu ser det ut som att Stina har en ganska lång bit upp till den absoluta toppen. Jag tror fortfarande hon har en chans att lyckas, men det hänger också på vad de andra svenska tjejerna gör. Det finns sex världscupsplatser till förfogande och hittills är det väl Anna Magnusson som har varit sämst, och hon har ändå kommit på 16:e och 23:e plats, vilket inte är fy skam. Sedan har vi andra tjejer, som exempelvis Bettan Högberg, som aspirerar om en plats i VC-laget, säger han.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Det har varit rejäl debatt kring Stina Nilsson och huruvida hon förtjänar en chans i världscupen redan den här säsongen. Björn Ferry tycker att debatten är lustig.

– Det är nästan lite komiskt att det har blivit så himla politiserat att tycka saker om Stina Nilsson. Det verkar finns två läger: Ett som tror att Stina aldrig kommer lyckas som skidskytt och ett som tänker att hon ska gå in och dominera. Det finns liksom inget mellanting, säger han.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar planen för vintern: ”Det ska inte bli några rubriker om det här”

Få våra nyhetsbrev!