"Billan" Östlund utser bästa skidåkaren genom tiderna – och nobbar ikonen Thomas Wassberg: "Har fler medaljer"

”Billan” Östlund utser bästa skidåkaren genom tiderna – och nobbar ikonen Thomas Wassberg: ”Har fler medaljer”

Marie-Helene Östlund är en av svensk skidsports stolthet.
Nu får VM-guldhjälten ”Billan” möjligheten att utse vårt lands bästa skidåkare någonsin.
Då väljer hon att nobba ikonen Thomas Wassberg för en annan legendarisk längdåkare, i en intervju med Sportbibeln.

1987 förvandlades Marie-Helene Östlunds, då Westin, skidkarriär och liv för alltid. Över en dag gick hon från 20-årig doldis till en svensk bragdhjälte.

Billans framgång

För det var ingen som hade förutspått hennes lika fantastiska som oväntade VM-guld på tvåmilen under skid-VM i Oberstdorf 1987. Hon blev då ”Billan” med hela det svenska folket och belönades med både Bragdguldet och Jerringpriset för sitt hjältedåd i spåret.

Marie-Helene "Billan" Östlund, skidor
190121 Marie-Helene och Erik Östlund med sällskap under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Det blev ytterligare tre VM-medaljer och två världscupsegrar under karriären. Men hon lyckades upprepa guldsuccén och tvingades lägga skidorna på hyllan som 29-åring, efter problem med hjärtklappning.

Nobbar Wassberg

I dag är hon 57 år gammal och driver en konferensanläggning med sin make Erik Östlund. Men nu får hon möjligheten att minnas tillbaka till de framgångsrika åren på 80-talet genom att utse Sveriges bästa längdskidåkare genom tiderna.

Thomas Wassberg, skidor
141122 Thomas Wassberg under världscupsuttagningen över 15 km fristil den 22 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57509

Då tvingas hon välja mellan två gamla lagkamrater i skidlandslaget, nämligen Thomas Wassberg och Gunde Svan.
– Oj då… Bästa längdåkare… Någonsin… I alla tider? Ja du, det var en bra fråga. Det är många namn som dyker upp i huvudet på mig, men om man tar liksom rent konkret med flest medaljer och så vidare, då är det ju Gunde. Det är väl han som har flest, eller har de lika? Det är väl Gunde va? Eller Wassberg… Jag undrar om inte Gunde har flest medaljer också. Ah, men vi säger Gunde, berättar Billan Östlund för Sportbibeln.

Svan har flest

Det stämmer att Svan har vunnit mer i karriären med fyra OS-guld, sju VM-guld och sammanlagt 17 mästerskapsmedaljer, att jämföra med Wassbergs fyra OS-guld, tre VM-guld och totalt 11 mästerskapsmedaljer. Östlund erkänner också att hon har kontakt med sina gamla lagkamrater nuförtiden.
– Ja, vi har ju lite kontakter. Vi hade bland annat en återträff här på vårt ställe på Kungsholmen för några somrar sen. Gunde och Marie (Svan, fru) har vi mest kontakt med, säger svenska skidhjälten.

Återträffen, är det någon mer man känner igen som var där?
– Nä, men det var väl liksom större delen utav landslaget från min tid, där på 80-talet, säger Billan.

Och alla bodde hos er?
– Jajamän!

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vem tycker du är Sveriges bästa skidåkare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: VM-hjälten ”Billan” Östlund pekar ut den bästa damåkaren just nu – nobbar Jonna Sundling och Frida Karlsson: ”Genomstark”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev