Avslöjar Stina Nilssons helt nya plan – som ska lyfta stjärnan till ny nivå: ”Har varit komplicerat…”

Två år i nya sporten.
Nu gör Stina Nilsson förändringar inför nästa säsong.
– Har varit väldigt komplicerat, säger tränaren Johannes Lukas.

Stina Nilsson chockade en hel idrottsvärld när hon för lite mer än två år sedan meddelade att han slutar med längdåkningen. I stället bytte hon sport helt, och satsade på skidskytte i stället.

Första framgången

Det har varit två säsonger som har gått upp och ned för Stina Nilsson. Hon har blandat och gett, och det skulle till slutet av den andra säsongen innan den första riktigt stora framgången skulle komma.

Då slutade Stina Nilsson på en tredjeplats i en världscupstävling, och tog således sin första pallplats i den nya sporten.

220201 Stina Nilsson of Sweden during a women’s biathlon training session ahead of the 2022 Winter Olympics on February 1, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Just nu laddar Stina Nilsson upp för sin tredje säsong inom skidskyttet. Hon har tidigare år främst fokuserat på skyttet, men från och med i år kommer stjärnan att träna mer som en riktig skidskytt.

– Det kommer att bli mer som en helhet för henne. Nu kan vi ha mycket mer specifika skidskyttepass som kommer att hjälpa henne ännu mer i att få rutin i snabba rörelser på vallen, säger tränaren Johannes Lukas till SVT och fortsätter:

”Varit komplicerat…”

– Det var komplicerat för henne även förra året, men vi har sett att hon lär sig saker hela tiden och jag är säker på att hon kommer att kunna träna mer som en skidskytt det här året.

Det har inte varit en lätt övergång för Stina Nilsson, och det har inneburit en rad förändringar för någon som inte hållit på med skidskytte på heltid tidigare.

220320 Stina Nilsson of Sweden after competing in women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 20, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

– Det blir mycket mer komb-skytte. Att man verkligen har en tydlig plan när det gäller intervaller och teknik och taktik i spåret. Samtidigt ska vi få till skyttet med alla bitar på ett jättebra sätt på vallen. Det kan vara tio moment som händer samtidigt, så för en nybörjare är det väldigt mycket att hålla koll på och väldigt komplicerat, säger Lukas.

LÄS MER: Johan Garpenlövs stora rädsla – laget Tre Kronor måste undvika i en VM-kvartsfinal till varje pris: ”De är tuffa”

Få våra nyhetsbrev!