Johan Garpenlövs stora rädsla – laget Tre Kronor måste undvika i en VM-kvartsfinal till varje pris: ”De är tuffa”

Tre Kronor är klara för VM-kvartsfinal.
Då finns det en motståndare Johan Garpenlöv inte vill möta.
– De är tuffa, säger han.

Tre Kronor har fått en kanonstart på VM i Finland. Johan Garpenlövs mannar är ännu obesegrade efter ordinarie tid, och skuggar hemmanationen i gruppspelet.

De vill Tre Kronor undvika

Det är endast en poäng som skiljer Tre Kronor och Finland åt när en match återstår. Finländarna har således allt i egna händer om den så viktiga förstaplatsen, för att få ett så överkomligt motstånd i kvartsfinalen som möjligt.

220520 Head coach Johan Garpenlöv at a practice session with Sweden during the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship on May 20, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

De lagen man helst vill undvika från den andra gruppen är Kanada och Schweiz. Får Johan Garpenlöv bara välja ett lag han absolut inte vill spela mot är det de sistnämnda.

– Jag såg två perioder av Schweiz–Kanada och då såg ju Schweiz bra ut. Vi mötte dem i Globen innan vi åkte och de har ett bra lag som har fått in bra förstärkningar. Om vi skulle få möta dem så kommer vi få fullt upp. De är tuffa att möta, säger han till Dagens Nyheter.

Vill sluta topp-två

Tre Kronor har bara Lettland kvar på spelschemat. Och det är av yttersta vikt att Sverige vinner den matchen. Inte bara för chansen att ta hem gruppsegern, man vill även sluta bland de två bästa i gruppen.

Det ger mer fördelar inför kvartsfinalen än möjligheten till ett, på pappret, enklare motstånd.

220517 Head coach Johan Garpenlöv of Sweden in the mixed zone at a practice session during 2022 IIHF Ice Hockey World Championship on May 17, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

– Det betyder ju mycket att slippa flytta och att vi förmodligen kommer att få, om man får säga det, ett enklare motstånd i en kvart, säger han.

Tre Kronor spelar mot Lettland på tisdagen med nedsläpp klockan 11.20.

LÄS MER: Tre Kronor-supportern klär ut sig till Pippi – och ställer den märkligaste frågan till VM-stjärnan: ”Vill du…”

Få våra nyhetsbrev!