Avslöjar nu stjärnornas stora ilska – efter omtalade beslutet från landslaget: ”Drar undan mattan för oss”

Avslöjar nu stjärnornas stora ilska – efter omtalade beslutet från landslaget: ”Drar undan mattan för oss”

Sverige drog sig ur världscuptävlingar.
Nu avslöjas stjärnornas stora ilska mot beslutet.
– Nu drar ni verkligen undan mattan för oss, säger bland andra Moa Lundgren.

Fjolårssäsongen var verkligen speciell för skidstjärnorna, då det rådde stor osäkerhet kring tävlingar och säkerheten runt omkring. Världscuppremiären blev, som traditionen lyder, av i Ruka, men kritiken därifrån var svidande från flera stora nationer, och framför allt från Norge.

Stjärnornas ilska

Nationen var den första som drog sig ur tävlingarna de kommande helgerna, och snart följde även Sverige och Finland efter. Beslutet rörde upp rejäla känslor i såväl Sverige som i resten av skidvärlden, och många sågade även Internationella Skidförbundet för hur man hade planerat säsongen. Men kritik riktades även mot Norge och Sverige, då man ansågs förstöra för de mindre nationerna genom att inte medverka.

Moa Lundgren, skidor
210109 Moa Lundgren of Sweden after competing in the women’s cross country sprint quarter final on January 9, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0109

Och beslutet rörde även upp rejäla känslor inom det svenska skidlandslaget, har det visat sig. I dokumentären ”Bäst när det gäller”, på SVT, visas tidigare okända bilder när landslagsledningen åkarna beskedet, och att säga att stämningen blir tryckt hade varit en underdrift. Det blir tyst en lång stund, innan Moa Lundgren till slut pratar.

– Det här är ju vårt jobb, vårt sätt att tjäna pengar på. Och nu drar ni verkligen undan mattan för oss, säger hon.

”Fel beslut av många anledningar”

Daniel Fåhraeus, längdchef, var den som gav beskedet, och svarar då Moa Lundgren.

– Jag förstår om några av er bara vill dänga näven rakt in i en vägg – eller på mig. Men vi gör det här för er hälsa, hur svårt det än är att acceptera det. Vi snackar ju om en dödlig sjukdom, hörrni. Jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln om någon av er blir allvarligt sjuk, säger han.

201128 Linn Svahn of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on November 28, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Många aktiva är tysta under mötet, åtminstone enligt det som visas på SVT, men till sist vädrar även Linn Svahn kritik.

– Jag kan tycka att det är fel beslut av många anledningar. En är hur juste är det här mot konkurrenterna? När stormakterna ställer in bara för att det inte är passande för dem, säger hon.

LÄS MER: Stina Nilssons dom om framtiden – så nära är skidskytten en plats i OS-truppen: ”Det är en dröm”

Få våra nyhetsbrev!