Avgörande beslutet efter stora Kläbo-bråket i skid-VM – nu ändras reglerna: ”Bra för åkarna”

VM-kungen Johannes Hösflot Kläbo blev fråntagen VM-guldet.
Nu väljer Fis att agera och ändrar reglerna.
– Det här är bra för skidåkarna, säger Kläbo själv till NRK.

Skid-VM 2021 fick en högdramatisk avslutning när VM-guldet skulle avgöras i femmilen. Johannes Hösflot Kläbo var först över mållinjen men blev sedan diskad.

Kläbo diskad

Orsaken var att rivalen Alexander Bolsjunovs stav gick sönder på upploppet i ett försök att stänga Kläbo och norrmannen blev den skyldige. Istället fick VM-guldet till Emil Iversen och en stor ilska väcktes i både Norge och Ryssland efter jättedramat.

Johannes Hösflot Kläbo, skidor
210307 Johannes Høsflot Klæbo of Norway after competing in the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 7, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0103

Nu väljer Internationella skidförbundet, Fis, att agera flera månader efteråt och har tagit beslut att ändra reglerna. Förbundet har tagit hjälp av flera skidåkare för att få till ett bättre regelverk.

”Är positivt”

Kläbo är en av dem som föra sin talan och komma med synpunkter för de nya reglerna.
– Jag tycker att det här är positivt. Vi som idrottsutövare har också krav på rättssäkerhet. Det här är bra för skidåkarna. Det är viktigt att regelverket är i fas med utvecklingen och de situationer som kan uppstå, säger han till norska tv-kanalen NRK.

Alexander Bolsjunov, skidor
210307 Alexander Bolshunov of Russia looks dejected after competing in the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 7, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0103

Men norrmannen vill sedan inte berätta exakt vad han har sagt till Fis.
– Jag vill inte gå in i detalj i min kritik. Från mitt synhåll har jag sett vissa svagheter som jag har kommunicerat till Fis, säger Kläbo i intervjun.

Ändra regler

Hos Fis är det längdkommitténs ordförande Vegard Ulvang som är ansvarig för att förändra reglerna och göra det tydligare för åkarna vad som gäller.
– Vi har fått höra att ordvalet i regelverket kan missförstås. Det måste kunna förstås både av jurister och icke-jurister. Det gäller till exempel definitionen av ”obstruktion”, säger Ulvang till NRK.

Det är framförallt uppgörelsen på femmilen i skid-VM som satt igång projektet med att ändra reglerna. Och till hösten väntas de nya regeländringarna börja gälla.
– Regelverket finputsas på kongressen vartannat år. Och det utformas i stort sett av skidintresserade, inte av jurister, säger Ulvang i intervjun.

Vad tycker du om det här beslutet? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Skidtalangens jätteilska – rasar efter hatet mot bilden på sociala medier: ”Dra åt helvete med er!”

Få våra nyhetsbrev!