Avgörande beskedet om Stina Nilsson inför världscuppremiären: ”Nej, nej, nej, det går inte”

Ingen Stina Nilsson i premiären av skidskyttevärldscupen.
Det står nu klart att svenskan får fortsätta vänta på sin officiella debut.
– Det går inte, nej, nej, nej, säger svenskan enligt DN.

Snart väntar Stina Nilssons allra första säsong som skidskytte. Efter det överraskande bytet från längdskidor är svenskan nu redo för en helt ny sport.

Stinas beslut

En regeländring har även öppnat för att 27-åringen kan tävla i världscupen redan nu, trots att hon aldrig tidigare tävlat i skidskytte. Men Nilsson har ändå varit tveksam till om hon är redo att gå rakt in i världscuppremiären i Finland i slutet av november.

Stina Nilsson, skidor
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nu bekräftar både hon och landslagstränaren Johannes Lukas att debuten i världscupen kommer att fortsätta dröja. Därför kommer hon inte stå på startlinjen i VC-premiären.
– Det finns bra testtävlingar och Sverigecupen. Den här säsongen är inte prio ett att hon åker världscupen, säger landslagstränaren Lukas till tidningen DN.
– Det handlar också om att tänka lite smart. Är det till någon hjälp för henne att åka direkt i världscupen? Det här är en process. Tävling är en helt annan sak än träning. Nu har hon tränat ett halvår, då är det viktigt att hon får flera veckors och månaders tävlingsrutin. Sen kan man tänka vidare.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Nej, nej, nej”

Skidskyttelandslaget är just nu på försäsongsläger i Idre och förbereder inför de nationella tävlingarna där som går av stapeln 14-15 november. Det kommer med stor sannolikhet att bli Nilssons första skidskyttetävling.

Stina Nilsson, skidor
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Planen är att fokusera på mindre tävlingar först innan det är dags att kliva in i världscupen. Och Nilsson tycker att det känns ”superrätt”.
– Min första tävling kan inte vara en världscup. För jag vet inte hur man gör, det går inte, nej, nej, nej, säger Nilsson med ett skratt till Dagens Nyheter.

Som längdskidåkare har Stina Nilsson vunnit det mesta som går att vinna med sammanlagt 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 2 VM-guld och 5 VM-silver. Men nu väntar en helt ny utmaning för den modiga svenskan.

LÄS MER: Stora revanschen efter 10 år – nu får Sverige både OS- och VM-medalj: ”De som fuskat ska åka dit!”

Få våra nyhetsbrev!