Anna Olsson spurtade en sista gång och försvann – så lever den historiske OS-guldmedaljören i dag

Anna Olsson, då Dahlberg, tog Sveriges första OS-guld i lagsprint.
Sedan försvann hon helt.
Så lever ikonen i dag.

Anna Olsson föddes i Kramfors, en liten tätort mellan Härnösand och Örnsköldsvik, och var tidig med att ge sig ut i längdspåren. Det skulle inte ta lång tid innan hon tävlade mot den absoluta världstoppen, och debuterade på elitnivå redan som 20-åring.

Blommade ut sent

Det skulle däremot dröja innan den första riktigt tunga skalpen skulle komma. År 1997 debuterade hon både i världscupen och i VM, men gjorde inga större väsen ifrån sig. Hon var inte med bland de främsta i världscupen, och den bästa noteringen från VM var en 47:e plats i 15 kilometer.

Det tog flera år innan hon på riktigt skulle hitta in i svenska folkets hjärtan. Hon deltog i OS 2002, men väl där stod hon inte för några större insatser och var verkligen inte någon guldfavorit när mästerskapet var tillbaka fyra år senare.

011124 Skidor. Anna Dahlberg, Sverige © Bildbyrån

Mot spelen 2006 i Turin hade Anna Olsson tagit ordentliga kliv, och framför allt i den relativt nya tävlingen sprint. En tredjeplats i sprintcupen redan 2004 och 2005, och förväntningarna att Olsson åtminstone skulle hamna på pallen i Turin var befogade.

Men det skulle bli ännu större än så. Tillsammans med Lina Andersson utgjorde hon Sveriges lag i teamsprinten, och duon skulle komma att skriva in sig i historieböckerna för all framtid.

Plöjde vägen

De tog Sveriges första OS-guld någonsin i sprint. Det var enorma känslor runt guldet, men möjligtvis var det någonting som skulle komma att bli ännu större. På den tiden var sprinten lite hatad bland åkarna och hemma i de svenska stugorna. Men efter Anna Olsson och Lina Andersson sensationella guld hittade disciplinen verkligen in i svenska folkets hjärtan.

OS-guldet plöjde verkligen vägen för framtiden där Sverige i dag har världens vassate sprinters på damsidan. De senaste fyra åren har en svenska vunnit sprintcupen tre gånger, och de svenska åkarna är fullkomligt överlägsna.

060214 OS 2006 Vinter. Skidor, Sprint: Anna Dahlberg, Thobias Fredriksson, Björn Lind och Lina Andersson, Sverige, med sina guldmedaljer efter sprinten. Guld, medalj. © Bildbyrån

Guldet blev Anna Olssons enda, och 2008 gifte hon sig med herrlagets Johan Olsson och fick då sitt nya efternamn. Hon la av karriären efter säsongen 2009/10. Men sedan dess har skidorna varit ett vanligt inslag i både hennes och maken Johans vardag. Tillsammans driver de företaget AJ Camps där de jobbar med föreläsningar, inspiration och erbjuder privatlektioner.

LÄS MER: Lina Andersson tog sina sista stavtag och försvann – så lever den svenska OS-guldmedaljören i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!