Anna Holmlunds första ord efter otäcka olyckan

Hela Sverige har hållit tummarna för Anna Holmlund efter den otäcka skicrossolyckan.
Nu har svenskan pratat för första gången.
– Är jag världens bästa skicrossåkare?, säger Holmlund i en intervju med DN.

Ett halvår har gått sedan Anna Holmlund kraschade så otäckt på ett träningspass i Italien. 29-åringen slogs medvetslös i ett hopp och fördes till sjukhus i helikopter med befarad hjärnblödning. Svenskan opererades akut och har sedan dess återhämtat sig medan hela Sverige hållit tummarna för skicrosshjältinnan.

Holmlund har flyttats hem till Sundsvall igen för att vara nära familjen och nu har svenskan för första gången ställt upp i en intervju sedan hon vaknat. Dagens Nyheter har träffat Anna och hennes familj för en efterlängtad pratstund.
– Är jag världens bästa skicrossåkare?, frågar hon sin mamma Margaretha enligt DN.
– Ja, du har varit det innan du ramlade. Tre gånger har du vunnit världscupen, svarar mamman sin dotter.

Ett helt nytt liv väntar för rullstolsburne Anna Holmlund som drabbats av den tredje nivåns hjärnskada efter den otäcka skadan. Den fjärde nivån innebär att man är hjärndöd. Nya utmaningar väntar och för tillfället letar familjen Holmlund efter en personlig assistent för att klara av Annas vardag.
Anna klarar ingenting helt själv från det att hon går upp på morgonen. Minst två personer måste vara med vid alla förflyttningar eftersom hon är så ostadig, berättar mamma Margaretha för tidningen.

Men det finns även en stor optimism när det kommer till Anna. Hon har redan gjort stora framsteg efter att hon vaknat till medvetande igen och för DN berättar hennes pappa Lars om ett riktigt positivt tecken. Anna fick en uppgift att fylla i namnen på sina syskon på en skrivtavla – vilket hon klarade av galant. Sedan la hon även till ett annat mycket speciellt namn för henne.

Med stora bokstäver skrev Anna Holmlund ”VICTOR” på skrivtavlan, namnet på hennes pojkvän Victor Öhling Norberg. Under pratstunden får hon även frågan om vad hon vill träna på.
– Hoppa. Springa, svarar en glad Holmlund till DN.

LÄS MER: Efter uppvaknandet – här är beskedet som fick Anna Holmlund att le.