Anders Blomquists svar – efter svenska skidstjärnornas stenhårda sågning

Anders Blomquist kallade svensk herrskidåkning för ”totalt mörker” efter helgens tävlingar i Ulricehamn.
Det fick flera svenska åkare, bland dessa Daniel Rickardsson och Jens Burman, att gå till attack mot experten.
Nu förklarar han sina ord i direktsändningen.

De svenska damerna har stått för flera fina insatser i vinter. Stina Nilsson har dominerat i sprintspåren samtidigt som Ebba Andersson tagit flera pallplatser.

Blomquist: ”Totalt mörker”

Men på herrsidan ser det desto dystrare ut. De svenska åkarna har många gånger varit långt efter de främsta åkarna och endast Calle Halfvarsson har lyckats ta en pallplats.

Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

I helgens tävlingar i Ulricehamn var Viktor Thorn över en minut efter segraren Maurice Manificat. Det fick SVT-experten Anders Blomquist att uttala sig rejält efter att Jacob Hård kallat svensk herrskidåkning ”trög”.
– Ja, mer än trögt. Det är totalt mörker faktiskt, svensk herrskidåkning just nu, sa Blomquist i SVT:s sändning.

Efter loppet fick de svenska åkarna höra om Blomquists uttalande och rasade.

Herråkarnas ilska

Viktor Thorn konstaterade att experten drog ner dem som lag medan Jens Burman och Daniel Rickardsson var betydligt hårdare.
– Han slänger ur sig mycket skit. Jag har inte mycket för honom och hans raljerande, sa Jens Burman då till Expressen.
– Det vet jag inte om man kan säga. Det är en ganska allvarlig sågning. Vi är inne i en ganska rejäl generationsväxling och det behöver man inte belysa på det sättet. Vad soffexperter säger bryr jag mig inte så mycket om, fyllde Daniel Rickardsson i.

Med mindre än en månad kvar till skid-VM i Seefeld ser det inte något vidare ljust ut för svensk herrskidåkning. Förhoppningsvis kan flera åkare toppa formen och ta fina placeringar när det väl gäller.

Expertens förklaring

Blomquists uttalande under Ulricehamns-tävlingarna väckte stora reaktioner och nu väljer han att förklara sig.

Viktor Thorn. Foto: Bildbyrån

Han menar att ”totalt mörker” inte var en sammanfattning av svensk herrskidåkning i allmänhet.
– Jag sa inte så när jag analyserade loppet. Då sa jag att svenska laget presterade långt under det vi förväntar oss. Sen sa jag också att det fanns ljuspunkter i Viktor Thorn och Axel Ekström. Det totala mörkret nämnde jag mitt i loppet, när mellantiderna pekade mot att vi inte skulle få någon svensk landslagsåkare ens på poängplats. Det ska inte hända överhuvudtaget och speciellt inte när man är på hemmaplan i uppladdning mot ett VM. Det menade jag var ett totalt mörker, inte herrskidåkningen i stort, säger Blomquist till Expressen.

”Tycker nog mest synd om dem”

Han utvecklar vidare att han förstår varför orden kan uppfattas på ett annat sätt:
– Det kan jag absolut. Jag förstår också åkarnas situation. Man tömmer sig helt på energi och jag vet inte hur de aktiva nu upplever det, men jag kände som aktiv att jag tänkte långsammare efter ett lopp. Man fick ta i för att tänka och man är ju mer känslomässig. De har all rätt i världen att tycka vad de vill om mina kommentarer. I det här fallet tycker jag nog mest synd om dem, för det här ”bråket” slår det tillbaka på dem själva och de förstärker en negativ spiral som egentligen inte var menad på det sättet, förklarar Blomquist för Expressen.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Norska skidstjärnans kritik – mot egna laget: ”Det gör ont”

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat