Anders Blomquists stora förvåning – reagerar starkt efter William Poromaas jättesuccé: ”Jag trodde att…”

Anders Blomquists stora förvåning – reagerar starkt efter William Poromaas jättesuccé: ”Jag trodde att…”

William Poromaa har tagit karriärens första pallplats.
Det förvånar Anders Blomquist.
– Det har varit på gång men jag trodde han hade en lite längre bit dit, säger SVT-experten.

Det har inte direkt varit ljusa tider eller muntra miner när det kommer till det svenska herrlandslaget i längdskidor. Samtidigt som framgångarna och titlarna har haglat in hos damerna, så har herrarna haft förtvivlat svårt att nå pallplatser i världscupen.

”Det är överraskande”

Men William Poromaa har länge setts som frälsaren, och supertalangen har tagit enorma steg i sin utveckling det senaste året, och under OS visade han att han kan mäta sig med världens bästa åkare, då han stod för flera jätteprestationer, och flera topp 10-placeringar.

220227 William Poromaa of Sweden celebrates after competing in Men’s Cross Country Skiing 15 km Classic Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 27, 2022 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Poromaa hade dock aldrig varit bättre än elva i världscupen – men i den första tävlingen efter OS, under helgens tävlingar i Lahti, så kom äntligen den stora skalpen. Poromaa slog bland annat superstjärnan Alexander Bolsjunov, och blev trea. Att Poromaa, bara 21 år gammal, redan nu är på den nivån förvånar Anders Blomquist.

– Det var lite överraskande. Det har varit på gång men jag trodde han hade en lite längre bit dit, såhär efter OS och en del urladdningar. Men han utvecklas hela tiden, båda i kapacitet och taktik. Jag trodde kanske han skulle slå till i sista loppet i världscupen när de andra inte var lika motiverade, säger SVT-experten till SVT:s sajt.

Stora hyllningen

Anders Blomquist menar att William Poromaa fortsätter att ta kliv.

– Han har den fysiska grundtalangen, han tränar jättehårt och tål träning väldigt bra. Dessutom är han en smart åkare. Han lär sig av varje lopp, om utgångshastighet och hur han lägger upp loppen, säger han.

201120 SVT’s Anders Blomquist poserar för ett porträtt under skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

William Poromaa har visat på en stigande form, men ”Blomman” vågar inte lova att Poromaa kommer att stå på pallen igen nästa helg, då tävlingar i Norge väntar.

– För unga åkare som är i flyt kan det ofta komma mer, det kan bli fler pallplatser nu. Men de yngre brukar också vara lite ojämna så det är inte säkert, säger han.

LÄS MER: William Poromaas ilska efter enorma succén – rasar mot orden om honom i Norge: ”De vill provocera mig”

Få våra nyhetsbrev!