Anders Blomquists jättekritik – rasar mot förändringen i världscupen: ”Jag förstår inte”

Den kanske mest klassiska tävlingen i hela världscupen tas bort.
Då rasar Anders Blomquist.
– Jag förstår verkligen inte hur man tänker, säger SVT-experten.

I år har alla skidåkare gått igenom en säsong utan några stora mästerskap. För många var Tour de Ski den stora höjdpunkten, men många har redan tankarna på det som händer nästa år, då VM i Trondheim väntar.

Stora förändringen

Men mästerskapet innebär också att det blir stora förändringar till den vanliga världscupsäsongen. Den kanske mest klassiska tävlingen under hela säsongen är alltid Holmenkollens femmil. Det var där som Frida Karlsson besegrade självaste Therese Johaug, vilket alla svenska skidälskare sent kommer att glömma.

Men senaste gången det var mästerskapssäsong så var deltagandet i den klassiska tävlingen lågt. Totalt ställde bara 32 damer och 36 herrar upp i det prestigefyllda loppet, då det låg för tätt på mästerskapet, och då det kanske inte var fullt så många som hade hunnit ladda om både kropp och mentalt. Och till nästa säsong så har Fis, det internationella skidförbundet, valt att helt slopa femmilen i Holmenkollen.

Blomman rasar

Och det får Anders Blomquist, mångårig expert på SVT, att se rött.

– Jag tycker att skidförbundet på nytt skjuter sig i foten. Man har begränsat programmet, man har gjort allt mer lika. Man har isolerat de delar av skidåkningen som för många är så fascinerande, och som är ens styrka som skidåkare. Jag tycker att man tar ett dåligt beslut, och jag tror att man gör skidåkningen tråkigare för oss att följa som tv-tittare, säger han.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Problemet med att få utövare ställer upp hade kunnat lösas på ett annat sätt, enligt Blomquist. Han menar till exempel att det hade kunnat delats ut fler världscuppoäng i tävlingen.

– Det är i slutet av en säsong och är ett tufft lopp, det kan bli att några uteblir. Men det kan man lösa med att mer poäng är på spel till exempel. Att ställa in är att ge upp, begränsa och göra skidåkningen tråkigare, säger han, och fortsätter:

– Nu är det nästan samma åkare som åker bra i alla discipliner. En femmil fyller absolut en funktion.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev