Anders Blomquists brutalt ärliga ord om Therese Johaug – säger det som ingen svensk vill höra: ”Många kommer bli irriterade”

Succé för Petter Northug och Therese Johaug i Norge.
Nu säger Anders Blomquist det som ingen svensk vill höra.
– Jag tror att många som i dag är i världseliten skulle bli irriterade, säger SVT-experten.

Det har länge pratats om en sensationell comeback på riktigt inom längdskidåknignen för två av sportens stora genom tiderna, Petter Northug och Therese Johaug. Nästa vinter är VM i Trondheim, vilket ger ikonerna motivation att göra en satsning mot comeback. Och i helgen visade båda att man har vad det krävs.

Blommans ord om ikonerna

I Therese Johaugs första officiella skidlopp sedan hon avslutade karriären, och blev mamma, så slaktade hon allt motstånd i tremilen. Petter Northug, å sin sida, tog en sensationell andraplats i teamsprint. Nu menar SVT-experten Anders Blomquist att det skulle skapa svallvågor om duon bestämde sig för att satsa mot VM.

– Det är de två största stjärnorna som kommer tillbaka med e lyskraft utanför längdåkningen och utanför idrottens världs också. Jag tror att många som i dag är i världseliten skulle bli irriterade, därför att de vill ha rampljuset för sig själva. De tycker inte om att det kommer tillbaka åkare som har slutat en gång, säger SVT-experten.

Anders Blomquist menar dock att just Johaug och Northug skulle tillföra enormt mycket för längdskidåkningen, och att intresset för nästa års VM skulle vara gigantiskt.

– Men just när det gäller de två så tror jag att de flesta tycker att det är kul att de kommer tillbaka, därför de har betytt så mycket för längdskidåkningen, säger han.

Orden ingen svensk vill höra

Blomquist är inte förvånad över att de båda kan prestera så bra fortfarande. I stället är det något helt annat som får honom att reagera.

– Har man motivationen så kan man fortsatt hålla en väldigt, väldigt hög nivå i en sådan uthållighetsidrott som längdåkningen är. Det är inte är så konstigt. Det konstiga är att de, efter alla framgångar och efter allt de har gjort, har glöden att träna så mycket som krävs och fortsätta att vilja så mycket, och gräva djupt när det krävs. Det är unikt med Johaug och Northug.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Anders Blomquist är också säker på att Johaug kommer att utmana om medaljer när VM väl väntar, om hon beslutar sig för att ställa upp.

– För Therese Johaugs del… hon har nivån. För henne handlar det bara om hon vill, om familjen vill, och hon vill göra den satsning som krävs. Bestämmer hon sig för det, då kommer hon vara en av favoriterna när det är dags för femmil i Trondheims-VM, säger han.

Blomquist uttalar sig även om Northugs chanser att nå en VM-trupp. 

– För Petter Northug är det lite annorlunda läge. Det han gjorde var fantastiskt bra. Med tanke på hans ålder, sensationellt bra. Men norska herrarna är de bästa i världen. Ska man ta plats där så krävs det otroligt mycket, och jag tror inte riktigt att Petter har möjlighet att göra det i den åldern han är. Men tar han plats i laget, då är man en av favoriterna.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev