Anders Blomquist totalsågar nya förändringen i världscupen

En ny tävlingsform ser ut att välkomnas i längdskidornas världscup.
Då är Anders Blomquist rejält kritisk.
– Här har man tänkt helt fel, säger SVT-experten.

Det är inte direkt ovanligt att det internationella skidförbundet (Fis) gör stora och plötsliga ändringar, inte minst när det kommer till diverse tävlingsformer och vilka distanser som gäller. Man har exempelvis, under de senaste två åren, hunnit med att ta bort Holmenkollens klassiska femmil – bara för att meddela att den kommer tillbaka 2026.

Men det var inte den enda stora förändringen som offentliggjordes förra veckan, när Fis släppte tävlingsprogrammet för världscupen den kommande säsongen. Bland annat ser en helt ny tävlingsform ut att ta plats i längdskidåkningens världscup-program nästa år, men det är inte direkt en förändring som får åkare eller experter att slå volter av glädje.

Anders Blomquists kritik

Den nya tävlingsformen är fem milometer med masstart i heat – och vad det innebär i praktiken är det inte riktigt någon som vet. Inte ens åkare som William Poromaa.
– Jag tycker ändå jag har åkt skidor ganska länge nu, och när jag känner att jag inte förstår upplägget så tänker jag direkt på tv-tittarna och funderar på vad de tänker och om de förstår hur allt det här ska gå till, säger han till SVT.

LÄS MER: Marcus Grate bryter nu tystnaden om Frida Karlsson-ryktet

Men Poromaa är inte ensam om att ställa sig frågande till förändringen. SVT-experten Anders Blomquist är rejält kritisk mot idéen. 
– Man behöver utveckla ibland och tänka nytt, men här tycker jag att man har tänkt helt fel. Jag tror inte det blir någon rolig tävlingsform för åkarna och jag tror inte det blir roligt för de som ska titta. För skidåkningen i stort tycker jag det är ett blindspår, säger han.

Förslaget måste visserligen godkännas av förbundets kongress under sommaren. Det kan, således, fortfarande bli så att tävlingsformen inte finns med i nästa års program.
– Jag förstår varför man ändrar, man vill bredda sporten och få med nationer. Men jag ställer mig frågande till hur mycket man kan ändra innan det blir för pajigt, säger William Poromaa. 

LÄS MER: Nya utspelet om Kristine Stavås Skistad i Norge sprids till Sverige