Anders Blomquist säger nu det alla svenskar vill höra om William Poromaa inför Tour de Ski: ”Det förändrar allt”

Ingen svensk man har lyckats vinna Tour de Ski.
Men nu finns det ett gyllene läge för svenska herrarna.
– Det blir mycket enklare för de svenska åkarna i år, säger experten Anders Blomquist till SVT.

Det är dags för årets stora höjdpunkt under skidsäsongen utan mästerskap. Tour de Ski inleds i helgen och minitouren på världscupen har drabbats av rejält sjukdomskaos inför.

Kläbo saknas helt

Samtliga tre norrmän som kom etta, tvåa och trea förra året är nu helt borta vilket öppnar upp startfältet rejält. Både Johannes Hösflot Kläbo och Simen Hegstad Krüger har tvingats avstå på grund av covid-sjukdom och fjolårets trea Hans Christer Holund har avslutat karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Blomquist, SVT
191124 Anders Blomquist, kommentator på SVT, poserar för ett porträtt under sprintprologen vid Gällivarepremiären den 24 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu ger skidexperten Anders Blomquist sin dom om årets Tour de Ski-upplaga på herrsidan.
– Idrottsligt så blir det en urvattnad upplaga. Kläbo hade ju sopat rent i många av de här loppen, om han hade varit frisk, men det kommer ju helt att förändra förutsättningarna. Det kan på ett sätt bli lite mer spännande även om allt det där magiska och fantastiska som Kläbo kan bjuda på – som är next level i skidåkning – det missar man i år, säger han till SVT.

Svenska chansen

Norrmännens frånvaro blir ett gyllene läge för svenskarna, där inte en enda blågul herrskidåkare vunnit Tour de Ski ännu i historien.
– Det blir mycket enklare för de svenska åkarna. Det öppnar upp ett helt annat spektra. Plötsligt har man chans på pallen, plötsligt har man chans om man är i riktigt bra form – att vara med och slåss hela vägen fram till Alpe Cermis. Så det är en stor möjlighet även om jag tror att det finns fler norrmän som kommer att vara för starka för svenskarna, säger SVT-experten ”Blomman” om konkurrensen i år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, skidor
230326 William Poromaa of Sweden celebrates after the men’s 20 km mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 26, 2023 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0048

De två herråkarna som är närmast världseliten är Calle Halfvarsson och William Poromaa men tyvärr har de inte haft de bästa säsongsinledningarna. Men Blomquist väljer nu sin favorit av svenskarna.
– Det hade passat Calle perfekt, men nu kommer han också tillbaka från covid. Så det är en stor osäkerhet för Calle, så därför skulle jag säga att William Poromaa har den största chansen trots att han har haft mycket stök. Jag skulle säga att han har chans på pallen men då måste allt stämma. Inget stök, bra form, flyt i loppen – då kan det bli pallen, erkänner experten för tv-kanalen.

Hur tror du att det går för svenskarna i Tour de Ski? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlsson och Ebba Andersson nobbas nu i Norge – efter problemen i svenska truppen: ”Inte det normala”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev