Anders Blomquist oväntade dom efter premiären – därför missade Sverige medaljerna: ”Jag tror inte att...”

Anders Blomquist oväntade dom efter premiären – därför missade Sverige medaljerna: ”Jag tror inte att…”

Sverige missade medaljerna i OS-premiären.
Dåliga skidor, tror Anders Blomquist.
– Jag tror inte skidorna räckte till, säger han.

Förhoppningarna på de svenska damerna var stora inför OS-premiären. Skiathlon stod på schemat, och på förhand snackades det om medaljchans för både Frida Karlsson och Ebba Andersson, som under säsongen visat att man kan hota till och med Therese Johaug.

Svensk mardröm

Men norskan gjorde proceduren kort efter halva loppet, då hon direkt efter skidbytet gjorde ett ryck som ingen kunde svara på. Frida Karlsson hade ett fast grepp om andraplatsen, med tio sekunder ner till trean – men tappade rejält och blev till slut bara femma. Ebba Andersson hade det ännu tyngre, och blev tia – och för Moa Olsson och Charlotte Kalla var det en ren mardröm.

Charlotte Kalla var nästan fyra minuter efter Johaug i mål, och Moa Olsson var över fem(!) minuter efter när hon åkte i mål. Det blev, sett till förutsättningarna, inte alls vad vi hade hoppats på med svenska ögon. Men Anders Blomquist, expert i SVT, har en förklaring.

”Tror inte det räckte till”

I en livechatt på SVT under loppet så påpekade ”Blomman” vid flertalet tillfällen att han inte tyckte att Sverige hade bra skidor.

– För svenskarna tror jag inte att skidorna räckte till, säger han.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Blomquist menar framför allt att det är Charlotte Kallas tid som får honom att fundera på hur det egentligen stod till med skidorna.

– Vallateamet har haft lite tid och det verkar vara mycket slipar/valla/skidor som ska användas, säger han.

”Inte full kraft idag”

Charlotte Kalla medgav efteråt att det var skidorna som spökade.

– Jag tror att det går att ha bättre förutsättningar under fötterna, och då tror jag att jag kan ge mer också. Skidorna var inte full kraft i dag, säger hon till Discovery.

LÄS MER: Svenska mardrömmen: Helt utanför pallen i OS-premiären – Frida Karlsson tappade jättelucka

Få våra nyhetsbrev!