Sarah Sjöströms ärliga ord – därför tvingas stjärnan nu till stor förändring: "Det har inte varit hållbart"

Sarah Sjöströms ärliga ord – därför tvingas stjärnan nu till stor förändring: ”Det har inte varit hållbart”

Hon har varit tillhört världstoppen i större delen av sitt liv.
Nu gör Sarah Sjöström stora förändringar för att orka med – och förlänga karriären.
– Det har inte varit hållbart, säger hon.

Svenskan hade ett turbulent fjolår. Uppladdningen inför OS i Tokyo förra sommaren förstördes till följd av en olycklig skada. Sjöström halkade på en isfläck, och fick spendera hela våren åt rehabilitering.

Gör stor förändring

Trots de minst sagt usla förutsättningarna visade ändå Sarah Sjöström klass. Hon lämnade mästerskapet med ett imponerande silver, vilket ansågs högst otroligt med tanke på hennes tuffa månader inför spelen.

Sarah Sjöström, simning
210730 Sarah Sjöström of Sweden after women’s 100m freestyle swimming final during day 7 of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 30, 2021 in Tokyo. Photo: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / JM0177

Efter Tokyo var superstjärnan tillbaka i den form alla är vana att se henne i. Det blev ett ordentligt medaljregn i kortbane-VM i Doha – där Sjöström plockade hela sju medaljer varav tre guld.

Ett VM i Budapest står för dörren och drar igång redan till helgen. Inför mästerskapet har Sarah Sjöström tänkt om helt, och insett att hennes nuvarande träning- och tävlingsupplägg inte håller på långt sikt.

”Inte hållbart”

Svenskan har gått i tankebanorna att minska antalet grenar hon ställer upp i.

– Det krävs ett otroligt tufft träningsprogram för att klara av att göra fyra-fem individuella grenar samt lagkapper under ett mästerskap. Med tanke på den träningsbakgrund som jag har skulle jag kanske fortfarande klara det, men i ett längre perspektiv känns det inte hållbart, säger hon till Dagens Nyheter.

211218 Sarah Sjöström of Sweden after women’s 50m butterfly swimming final during day 3 of the 2021 FINA Short Course Swimming World Championships on December 18, 2021 in Abu Dhabi. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Hon fortsätter:

– Så för att hålla länge vill jag ge mig själv chansen att vila lite. Att göra så många grenar som jag har gjort i tidigare mästerskap sliter dessutom väldigt mycket mentalt.

Sarah Sjöström är däremot väldigt tydlig med en sak:

– Man ska absolut inte kalla det för att jag trappar ner, utan mer att jag försöker hitta en bra balans för framtiden, säger hon.

LÄS MER: Jätteilskan efter Armand Duplantis nya vinst i natt – rasar mot arrangören: ”Det kunde gått rakt åt helvete”