Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

TV-pucklaget som hade lekt hem SHL-guldet

De flesta hockeyproffsen har någon gång deltagit i TV-pucken och vissa har också fått lyfta bucklan. Men det finns ett lag som var lite bättre än alla andra. Det handlar om Ångermanlands TV-pucklag 1988.

Den 16 oktober 1988 var det uppdukat för fest i Nobelhallen i Karlskoga. Ångermanland skulle ta sig an Stockholm i TV-puckfinalen och inför fullsatta läktare radade spelarna upp sig och gjorde sig redo för match. I det ångermanländska ledet stod det några spelare som skulle visa sig bli något alldeles speciellt. Magnus Wernblom, Andreas Salomonsson, Peter Forsberg, Markus Näslund och Hans Jonsson var alla tre perioder från att bli TV-puckmästare.

Ångermanland tog hem finalen med 5-3. Markus Näslund blev stor hjälte med tre mål och tog hem priset som turneringens bästa forward. De övriga målen gjordes av Peter Forsberg och Henrik Gradin, den sistnämnda som hade en kort sejour i SHL och idag tränar Sundsvall i division ett.

Många blev aldrig hockeyproffset de troligen drömde om att bli. Samtidigt gick flera av dem vidare och gjorde stordåd för svensk ishockey. Från Ångermanlands TV-pucklag 1988 har spelarna totalt gjort 2138 NHL-matcher och över 1400 matcher i SHL, ett bevis på den talang och skicklighet som fanns där redan som 16-åringar.

Flera testade på lyckan i USA och lämnade svensk hockey vid 21-22 års ålder, bland dessa Markus Näslund och Peter Forsberg. Men frågan är vad som hade hänt om de valt att stanna några år till. Hade de stannat i Sverige, utvecklats på hemmaplan och fått spela tillsammans, skulle spelarna i Ångermanlands TV-pucklag troligen haft lekstuga i SHL.

I de mest meriterade TV-pucklagen återfanns enstaka spelare som lyckades ta sig hela vägen till SHL eller NHL. I det ångermanländska laget var det åtta spelare som lyckades ta sig till SHL, varav fyra till världens bästa hockeyliga i Nordamerika. Det går bara att föreställa sig vad de åtta hade skapat i den svenska ligan tillsammans.

Med spelare som Peter Forsberg, Magnus Wernblom, Markus Näslund, Hans Jonsson och Andreas Salomonsson i laget kan vi konstatera att Ångermanlands TV-pucklag från 1988 mest troligt är det bästa TV-pucklaget genom tiderna. Tiden får avgöra om vi får se något lag som kan matcha dem i framtiden.