Lista: Här är svensk hockeys 8 hetaste rivalmöten

Det har bråkats, slagits, hånats och gapats. Här listar Sportbibeln svensk hockeys åtta hetaste rivalmöten som publiken kommer få njuta av nästa säsong.

Svensk hockey har bjudit på många klassikermöten genom åren. Möten där inte bara lagen på isen har drabbats samman, utan där hela städer, supportergrupper och hushåll slutits upp för att vinna de viktiga slagen på isen. Sportbibeln har tagit sig en titt på den svenska hockeykartan och listar de åtta hetaste mötena som publiken kommer bjudas på nästa säsong.

Modo – Timrå

Förra säsongen gjorde ”Surströmmingsderbyt” mellan Modo och Timrå åter entré på den svenska hockeyscenen. Genom åren har länsderbyt i Västernorrland haft mängder av heta möten, inte minst i dåvarande Elitserien där kvartsfinalserien 2007 som ligger väldigt högt upp på listan.

Skellefteå – Frölunda

De har ingenting med varandra att göra rent geografiskt. Men de senaste åren har bataljerna på isen mellan Skellefteå och Frölunda utvecklats till någonting alldeles speciellt. För två år sedan sedan möttes de i finalen och förra året i kvartsfinalen. Samtidigt har kampen i båset mellan Bert Robertsson och Roger Rönnberg varit minst lika het som den på isen.

Troja/Ljungby – Tingsryd

Inte sedan säsongen 2014/2015 har Troja/Ljungby och Tingsryd mötts i seriesammanhang – men nästa säsong ställs lagen mot varandra igen i Hockeyallsvenskan. Det klassiska Kronobergsderbyt har varit laddade genom åren och ingenting talar för att rivaliteten har svalnat.

Frölunda – Färjestad

Den historiska giganten Färjestad har fått se den nyblivna jätten Frölunda komma ikapp och förbi. Rivaliteten och känslorna mellan klubbarna och deras supportrar är påtagliga i mötena i Scandinavium och Löfbergs Arena – och vi ser alla fram emot nya hårda bataljer nästa säsong.

Rögle – Malmö

Skånederbyt har rört upp känslor under en lång tid, inte minst under 90-talet. Det var då ett Malmö Redhawks, med sin kraftiga ekonomi, köpte flera Rögle-spelare och 1992 samt 1994 tog klubben också hem SM-guldet. I år fick Rögle-fansen se deras förre spelare Daniel Zaar ta klivet till Malmö – och räkna med att det blir tuffa drabbningar i både Malmö Arena och Lindab Arena under den kommande säsongen.

Färjestad – Örebro

Storebror mot lillebror. Färjestad har alltid haft övertaget mot Örebro samtidigt som laget från Närke jobbat sig allt närmare. Örebro har sedan tidigare haft en viss rivalitet med Västerås – men när de båda lagen nu slåss om slutspelsplatser i SHL har rivaliteten ökat markant.

HV71 – Växjö

För 10 år sedan fanns det bara ett storlag i Småland. Men efter Växjös framfart, och SM-guld för tre år sedan, har de tagit upp kampen som landskapets främsta hockeylag. ”Smålandsderbyt” har på senare år utvecklats till möten med starka känslor och ingenting tyder på att rivaliteten kommer tappa sin gnista.

Skellefteå – Luleå

Likt HV71 varit för Småland har Luleå länge varit för Norrland. Därför blev det extra laddat när Skellefteå AIK tog klivet upp i dåvarande Elitserien säsongen 2006/2007 och sedan dess till stor del dominerat svensk ishockey. ”Norrlandsderbyt” skapar stora känslor bland fans och spelare, trots de knappa 30 milen städerna emellan.

Bubblare: Heta rivalmöten – men lag i olika serier

Skellefteå – Björklöven

”Slaget om Västerbotten”, Sveriges kanske absolut hetaste hockeyderby där försäsongsmatcherna de senaste åren känts som en sjunde avgörande SM-final.

AIK – Djurgården

Rivaliteten mellan de två stora Stockholmsklubbarna är påtaglig. Men trots att lagen inte mötts på flera säsonger verkar rivaliteten aldrig svalna.

Örebro – BIK Karlskoga

Länsderbyt i Örebro har skapat starka känslor i årtionden. Men när de två lagen kommer mötas i seriesammanhang igen är oklart, mest troligt om BIK skulle ta klivet upp i SHL.

LÄS MER: Lista: Här är SHL:s 7 hetaste nyförvärv