Lista: 7 talanger som får årets stora genombrott i SHL

När hockeysäsongen snart sätter igång på allvar kommer även yngre förmågor börja leverera. Sportbibeln listar nedan sju juniortalanger som kan komma att få sina stora genombrott i vinter.

Förra säsongen fick den svenska hockeypubliken bevittna juniorer som Elias Pettersson, Lias Andersson och Rasmus Dahlin göra sig ett namn i SHL och Hockeyallsvenskan. Nästa säsong är det dags för nya spelare att presentera sig på allvar på den stora scenen.
Sportbibeln listar nedan sju av de spelare som kan ta det stora steget redan i vinter.

Timothy Liljegren, 18, back, Rögle BK

Fick stora delar av förra säsongen förstörd på grund av körtelfeber. Trots det tingades Liljegren i förstarundan av Toronto Maple Leafs och har imponerat på klubbens utvecklingcamp under sommaren. Liljegren är en offensivt skicklig back med stark skridskoåkning och ett bra skott samt har utvecklat sitt defensiva spel rejält, någonting som kommer behövas i Rögle nästa säsong.

Linus Högberg, 18, back, Växjö Lakers

En back som tagit stora kliv det senaste året. Högberg tingades av Philadelphia Flyers i andrarundan i somras och fick redan förra säsongen speltid i 35 SHL-matcher. Dessutom var 18-åringen på lån hos Hockeyallsvenska Björklöven i ett antal matcher, någonting som säkerligen visar att klubben tror på sitt unga löfte.

Jesper Boqvist, 18, forward, Brynäs

Hann aldrig slå igenom i Brynäs på allvar innan han blev utlånad till HockeyAllsvenskan och Timrå. Sejouren där verkar ha gjort forwarden bra – och räkna med att Roger Melin kommer ge Boqvist förtroende nästa säsong. En teknisk och skicklig forward som kan blixtra till när man minst anar det. Räkna med att få se några klassmål från Boqvist klubba i höst.

Filip Westerlund, 18, back, Frölunda

Nästa back i Frölundas talangfabrik att få speltid på den stora scenen. Efter Rasmus Dahlin har Filip Westerlund tagit för sig rejält i Frölunda och gjorde SHL-debut i fjol. Får man tro Roger Rönnberg rätt vill han fortsätta sin satsning på de unga spelarna, och Westerlund står långt fram på listan över de som är på väg att kliva över tröskeln till kontinuerligt med speltid i SHL – och ett rejält genombrott.

Erik Brännström, 17, back, HV71

Spelade visserligen 35 matcher i SHL för HV71 i fjol, men när det väl kom till kritan i slutspelet ställdes Brännström utanför truppen. En passnings- och skottskicklig back med ett enormt lugn på blålinjen. Tingades i förstarundan av Vegas Golden Knights tidigare i somras och kommer få en betydligt större roll i HV71 i år.

Isac Lundeström, 17, forward, Luleå Hockey

Redan förra säsongen fanns Lundeström med i juniorsatsande Luleå i SHL. Men i år räknar nog många med att 18-åringen kommer ta nästa stora kliv i karriären. Lär mer eller mindre vara helt ordinarie i ”Bulans” nya Luleå – och kan kan komma att bli höstens absolut största utropstecken med sin fart och kreativitet.

Fabian Zetterlund, 17, forward, Färjestad

Något av en late bloomer, men Fabian Zetterlund visade redan förra säsongen att han är beredd att slåss om en SHL-plats i Färjestad. Gjorde 14 matcher i SHL i fjol i ett sargat Karlstad-lag, men kan Färjestad bara fixa de detaljer som saknades för framgång förra året är Zetterlund ett givet namn för mycket speltid i höst.

LÄS MER: Lista: Här är SHL:s 7 hetaste nyförvärv