Legendaren om omöjliga rekordet: ”Lär stå sig ganska länge”

Jörgen Jönsson är unik – ingen annan har gjort fler matcher i Tre Kronor.
Och 44-åringen tror att hans 285 landskamper är svårslaget.
– Det är andra premisser i dag och därför lär det där rekordet stå sig ganska länge tror jag, säger Jönsson.

När Jonas Bergqvist la skridskorna på hyllan hade han gjort 272 landskamper och var med det Tre Kronors meste landslagsman, men det rekordet blev han av med i februari 2007 till en annan Ängelholmsson – nämligen Jörgen Jönsson.

Jönsson landade till slut på 285 landskamper.
– Det är en del. Det blev några år i landslaget, konstaterar Jönsson.

– Jag tyckte det var kul att vara med. Jag tog för det mesta chansen att vara med om jag var frisk. Det var lite annorlunda då, det var mer samma lag hela tiden, man bytte inte ut så många spelare. I dag testar man lite mer och alla är inte alltid tillgängliga. Det är andra premisser och därför lär det där rekordet stå sig ganska länge tror jag, säger Jönsson.

Hur stolt är du över att vara nummer ett?
– Klart jag är stolt och glad, men sedan om jag är etta eller om man passerat vissa milstolpar, 200 landskamper till exempel… Det är ett häftigt gäng uppe i toppen och det är ett stort stycke idrottshistoria. Fortfarande kan det kännas märkligt att vara nummer ett av alla dem, säger Jönsson, som debuterade i landslaget hösten 1993.
– Lite av en slump. Jag kom med som reserv för en skadad kille och fick sedan komma in på isen då en annan spelare blev skadad. Men jag minns att man var nervös, och att det var stort och spännande. Det var på hösten säsongen 93/94. En ganska bra säsong att börja med, 36 landskamper, OS-guld och VM-brons, säger Jönsson.

44-åringen har inte bara gjort flest landskamper, han var också väldigt framgångsrik i blågult. Han tog två OS-guld, två VM-guld, tre VM-silver och fyra VM-brons.

LÄS MER: Jörgen Jönssons drömfemma är varje FBK-supporters våta dröm