Kaxiga löftet – som avgjorde tidernas kanske bästa kvartsfinalserie

När det gäller som mest ska lagkaptenen kliva fram och visa vägen – och det var precis vad Modos Per Svartvadet gjorde den 18 mars 2007. Efter att ha gett lagkamraterna ett löfte:
– Ska ni avgöra får ni göra det snabbt, annars gör jag det.
Vad som hände sen är som man säger historia.

Ett klassiskt citat – blev starten på avgörandet av den sevärda slutspelsserien mellan Modo och Timrå. Inför förlängningen i det sjunde och avgörande mötet ställde kapten Per Svartvadet sig upp i omklädningsrummet och gav lagkamraterna ett löfte om att avgöra matchserien, om ingen annan gjorde det illa kvickt. Och när ingen klev fram tog han saken i egna händer.

Se Svartvadet ge svar på tal: 

Precis som en riktig ledare ska göra, höll han löftet till sina lagkamrater och sänkte Timrå med ett direktskott 4.20 in i förlängningen. Ljudvolymen i Swedbank Arena nådde helt galna nivåer och alla ville hylla sina hjältar – speciellt den störste. Fansen körde igång den klassiska ramsan ”va-va-va var vad det? Svart-svart Svartvadet”.

Kvartsfinalserien mellan Timrå och Modo byggdes upp som ”Slaget om Västernorrland” och matchserien levde upp till hajpen – och mer därtill. Aftonbladets krönikör Lasse Anrell beskrev den som ”en klassisk matchserie och ren hockeymagi”, något alla som följde matcherna nog kan hålla med om.

Tonen i serien sattes redan i första mötet. Totalt delades det ut sex matchstraff och hela 181 utvisningsminuter innan Tommy Wargh kunde avgöra för Timrå. Medelpad-laget gick upp till 3-2 i matcher, men lyckades inte avgöra på hemmaplan. Modo vann med 4-2 och tvingade fram en helt avgörande match – en match som Modofansen aldrig kommer att glömma.

I matchens helt avgörande Sudden Death hade Timråstjärnan Jonathan Hedström ett skott i ribban. Innan slutspelets stora stjärna Per Svartvadet tog saken i egna händer. Resten är som man brukar säga historia. Kapten Svartvadet fortsatte sedan att dominera slutspelet och såg till att guldet till slut hamnade i Örnsköldsvik.