Är det här svensk hockeys galnaste slutspelsmatch någonsin?

Modo och Djurgården drabbade 1997/98 samman i en klassisk semifinalserie som spårade ur totalt. Det hela nådde sin kulmen när Modo-backen Jan-Axel Alavaara körde över domaren fullständigt efter att ha tilldömts en av seriens många utvisningar.

Semifinalserien mellan Modo och Djurgården säsongen 1997/98 blev en tät historia. Modo med ett lag bestående av hetlevrade karaktärer som Jan-Axel Alavaara, Magnus Wernblom och Pär Bäckman vände den första matchen från 1-2 till 4-2, i den andra vann Övikslaget med 2-1 innan Djurgården vann match tre på hemmaplan.

Sedan var det dags för den omtalade fjärde matchen – en av tidernas mest klassiska slutspelsmatcher i svensk hockey. En batalj som hade allt – mycket mål, en upphämtning, spänning, förlängning, en domare i fokus och känslor. Väldigt mycket känslor. Kanske lite väl mycket känslor.

Kolla in här:

Vad var det egentligen som hände? Jo, Djurgården gick ifrån till 3-0, men Modo kämpade sig tillbaka och gjorde två mål. Mitt i kvitteringsjakten fick Wernblom ett utbrott efter en Modoutvisning. Vilket ledde till att han själv fick sitta i utvisningsbåset tio minuter. Väl där använde han klubban som en yxa över plexiglaset – något som resulterade i matchstraff.

Publiken i Kempehallen blev vansinnig och det kastades in grejer. I så pass hög utsträckning att man var tvungen att spola om isen. Även Modos tränare Pär Bäckman använde klubban som yxa. Missnöjd med ett domslut öppnade han båsdörren och slog klubban i isen.

Det var inte nog där, utan fler Modoutbrott var att vänta. I fjärde perioden fick Alavaara en utvisning och i det efterföljande powerplayet avgjorde Patrik ”Putte” Erickson för Djurgården. Då tar den utvisade backen sats från utvisningsbåset, åker mot domaren Thomas Andersson och kör över honom totalt.

Efter påhoppet fick Modobacken det strängaste straffet i SHL:s historia – åtta månaders avstängning, vilket motsvarade 22 missade matcher.
Domare Andersson fick efter matchen poliseskort till hotellet från den hetsiga stämningen i ”Kempis”.

Med Wernblom och Alavaara avstängda lyckades Djurgården vinna den femte och avgörande semifinalen.
Säga vad man vill om Modospelarnas och publikens uppträdande, men visst saknar man klassiska Kempehallen?

LÄS MER: Så sänds SM-slutspelet och kvalet till SHL