Den gången en skridskoskena avgjorde en hel kvartsfinalserie

Den gången en skridskoskena avgjorde en hel kvartsfinalserie

Oftast är det en enskild spelare som hamnar i fokus när det är dags för övertidsavgörande – men inte i kvartsfinalserien 2009 mellan HV71 och Timrå. Då var det en skridskoskena som stal allt fokus.

Att det var Daniel Grillfors som avgjorde matchen med sitt 3-2-mål är det få som minns, men sekvensen när Timråbacken Mikko Lehtonen simmar runt på isen, helt oförmögen att ta sig upp på två ben är klassiska tv-bilder – och Lehtonen blev Bambi på hal is med svenska folket.

Situationen var väldigt talande för Timrå i den här kvartsfinalserien. Medelpadslaget som hade svarat för en imponerande insats mot HV71. De ledde med 3-2 i matcher och hade 2-0 i den här matchen, men Jönköpingslaget kämpade sig tillbaka och tog matchen till förlängning.

Sex minuter in i den hände det som alla Timråfans helst vill radera ur minnet. Lehtonen ska passa Oscar Sundh, men skenan på högerskridskon lossnar. Martin Thörnberg snor pucken och går på skott. Returen hamnar hos Johan Davidsson, samtidigt som Lehtonen febrilt kämpar med att försöka ta sig upp, och HV-centern hittar Daniel Grillfors som avgör matchen med ett slagskott.

Stackars Bamb.. förlåt Lehtonen fick sedan sitta i omklädningsrummet och försöka förklara vad som hade hänt.
– Det finns flera tänkbara orsaker. Det var en gammal skena, skruven man fäster den med kan ha varit gammal och felande. En annan möjlig anledning kan ha varit att jag dragit åt skenan för hårt så att det blev för hård belastning på plasten. Det går inte att säga säkert, sade han i en intervju med Expressen.

Efter fyra matcher hade Timrå 3-1 i matcher, men nu hade de förlorat två matchbollar och i den avgörande matchen i Jönköping vann HV71 med 4-2. Det var andra gången i historien ett lag hade vänt ett 1-3-underläge till seger i SM-slutspelet. Och det kan HV71 till stor del tacka Mikko Lehtonens högerskena för.

LÄS MER: Kaxiga löftet – som avgjorde tidernas kanske bästa kvartsfinalserie