Är det här den grisigaste slutspelsserie som någonsin har spelats?

Är det här den grisigaste slutspelsserie som någonsin har spelats?

Finalserien mellan Luleå och Frölunda blev en grisig historia, fylld av fula tilltag och utvisningsminuter. Efter fyra matchers brutal kamp lyckades det profilstarka laget från Norrbotten bärga sitt första guld någonsin. Lagets nyckelspelare säkrade den historiska titeln på ett minst sagt spektakulärt sätt.

Det finns ”normalgriniga” slutspelsserier, sedan finns det grisiga slutspelsserier och så finns finalserien mellan Luleå och Frölunda 1996. När stora delar av de brutala matcherna bestod av slashingar, slagsmål, efterslängar, munhuggande och handskar i ansiktet. Sådant finns inte kvar i dagens hockey, och visst kan vi ibland sakna den där tiden då man tillät lite mer fysiskt spel?

För chansen att vi ska få uppleva en slutspelsserie som den mellan Luleå och Frölunda är minimal. Den beskrivs som den mest brutala och grinigaste finalserien i SHL:s historia, och med spelare som Thomas Berglund, Stefan Jonsson och Christian Ruuttu på planen kanske det inte var så konstigt.

Luleå vann första finalen med chocksiffrorna 7-1, Frölunda svarade med en 6-2-seger i en stundtals brutal match där det delades ut 52 (!) utvisningsminuter. Både Frölundas Petteri Nummelin (hjärnskakning) och Luleås Mikael Lindholm tvingades utgå. Lindholm var dock tillbaka i match tre och gjorde både det första och sista målet i en tät match som Luleå vann med 3-2.

I match 4 hamnade Frölundas hatobjekt nummer ett Tomas Holmström i fokus. Frölundaspelarna kunde inte undgå att dela ut tjuvnyp på retstickan Holmström, vilket resulterade i flera utvisningar och att Luleå kunde göra både 1-0 och 2-0 i spel fem mot tre. Till slut vann Luleå med 3-2 och för första gången någonsin hamnade SM-guldet i Norrbotten.

Ett minst sagt stjärnspäckat lag bestående av passningsgeniet Stefan ”Skuggan” Nilsson, målvakten Jarmo Myllys, Holmström, Jan Mertzig, Roger Åkerström, Mattias Öhlund, Johan Strömwall, Jiri Kucera – man kan fortsätta hur länge som helst. Det är lätt att första varför hela Norrbotten tog det här laget till sitt hjärta.

Sedan var det förstås Berglund, som med sin enorma inställning och småfula spelstil karaktäriserar guldlaget på bästa sätt. Vid ställningen 3-2 i den avgörande matchen var det tekning i egen zon med två sekunder kvar. Berglund tog tekningen med blodig tröja och dök rakt ner med huvudet före och blockerade pucken med ansiktet. Hjälte!

LÄS MER: Så sänds SM-slutspelet och kvalet till SHL

Se Berglunds enorma offervilja: