7 kultspelare som Modo-fansen aldrig glömmer

7 kultspelare som Modo-fansen aldrig glömmer

Glöm Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin. Här lyfter vi i stället fram sju kultspelare i Modotröjan. Spelare som garanterat får Modofansen att bli nostalgiska.

Få klubbar i Sverige kan stoltsera med så många namnkunniga spelare som Modo har haft genom åren. Peter Forsberg, Markus Näslund, Hans Jonsson, Mattias Timander, bröderna Sedin – listan kan göras lång. Men här ska vi inte lyfta fram de bästa spelarna – utan sju spelare som har fått kultstatus, och som på ett eller annat sett har berört alla med Modohjärta.

Xavier Majic
Säg Xavier Majic till en Modosupporter och du får en varm blick och ett leende till svar. Kanadensare spelade bara en säsong i klubben (2000/01), men tack vare sin härliga inställning, den aggressiva spelstilen och att han aldrig vek en tum blev han snabbt väldigt populär bland fansen.
Med sina 95 utvisningsminuter vann han förstås den interna utvisningsligan.

Per Lundqvist
När Per Lundqvist slutade med hockey 1983 gjorde han det som tidernas mål- och poängkung i dåvarande elitserien. På sina 288 seriematcher hade han gjort 252 poäng (169+83). Vad som kanske är ännu mer imponerande är att han på sina åtta säsonger i högstaligan inte missade en enda match – och ”Järnmannen” har fortsatt så även efter hockeykarriären.
– Jag har jobbat på kommunen sedan 1973 och jag har inte varit sjukskriven en gång, sa Lundqvist i en intervju med allehanda.se 2014.

Karol Krizan
Släppte in två skott från mittzonen i sin debut mot Timrå i Mästarcupen i Norrtälje – och han var så usel inledningsvis att den vara nära att Modo bröt kontraktet. Men det gjorde man inte, och det var tur det. Slovaken har klubbrekordet i antalet nollor och utan honom hade det förmodligen inte blivit något guld 2007.

Benoit Perrault
Grym när puckarna kom från nära håll, men släppte in skott från halvplan och gjorde en hel del andra märkliga ingripanden. Modo anade att något inte stod rätt till och gjorde en synundersökning på sin målvakt. Då visade det sig att kanadensaren hade minimal syn på ena ögat – och han skickades hem efter bara nio seriematcher.

Tommy Själin
Topp-3 både när det gäller både mål och poäng i Modotröjan genom tiderna. Klev fram som den stora hjälten när Modo vann sitt första SM-guld (1979). Efter att ha snittat knappt en poäng per match i grundserien vann hela slutspelets poängliga med sina tio poäng (6+4) på sex matcher.

Robert Döme
I sina bästa stunder var slovaken, som draftades i förstarundan 1997, oerhört sevärd. Vissa tvivlade nog på hans arbetsmoral när han kom till Modo, men han bevisade snabbt att han var beredd att lägga ner ett hårt jobb varje kväll – och det gjorde honom till en av de mest populära spelarna i guldlaget 2007.
Skrev in sig i historieböckerna som den förste målskytten i Swedbank Arena.

Lars Byström
Inte särskilt stor till växten (171 cm), men med sin snabba skridskoåkning gjorde han livet surt för många elitseriebackar mellan 1987 och 1996. Var Modo trogen hela karriären och få, om ens någon, spelare har firat sina mål så mycket som ”Bysse” – och det är en av anledningarna till att Modofansen aldrig kommer att glömma honom.

LÄS MER: 7 värvningar som får Modo-fansen att börja gråta

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.