7 kultspelare som Frölunda-fansen aldrig kommer glömma

Ibland behövs det inte mer än en säsong för att nå ikonstatus i en klubb.
Fråga bara Christian Ruuttu – lagkaptenen som ledde Frölunda till den legendariska finalserien mot Luleå 1996.
Här är ytterliga sex kultspelare som Frölundafansen aldrig glömmer.

När man ska minnas tillbaka på spelare som har gjort avtryck i Frölundadressen är det nog många som tänker på NHL-stjärnor som Henrik Lundqvist, Daniel Alfredsson, Erik Karlsson och Loui Eriksson, men ingen av dessa spelare tar plats på den här listan.

Vi väljer i stället väljer att blicka ännu längre tillbaka i tiden. Det här är inte de bästa spelarna i klubbens historia – men det är sju kultspelare som Frölundafansen garanterat aldrig glömmer.

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson
En av de allra största inom svensk hockey. Många äldre Frölundaiter blir nog alldeles varma av bara tanken på ”Sura-Pelle”. Kom till klubben 1960 och gjorde totalt åtta säsonger i Göteborgsklubben. Han var med och spelade upp laget i högstaserien 1961 och fyra år senare gjorde han 16 slutspelspoäng på 14 matcher när Frölunda vann sitt första SM-guld. Gjorde även 13 allsvenska matcher med IFK Göteborg. Snacka om bolltalang.

Ronnie Sundin
Den senaste i raden att få sin tröja (#23) hissad i taket när han hyllades i oktober 2016. Med sin uppoffrande spelstil kommer han alltid att ha en plats i Frölundafansens hjärtan. Vann två SM-guld och är den meste spelaren i Frölundas historia – bara en sådan sak. Totalt blev det 891 matcher i klubben.

 
Stefan Larsson
Här kan vi snacka trotjänare. Trots förfrågningar från utlandet blev han Frölunda trogen, bortsett från två säsonger i Leksand. Totalt blev det 16 säsonger i Göteborgsklubben och 684 tävlingsmatcher – bara Ronnie Sundin har gjort fler.

Patrik Carnbäck
13 a-lagssäsonger i Frölunda, 554 matcher, 490 poäng (216+274), ett VM-guld (1992), ett SM-guld (2003) och ett Frölundahjärta större än de flestas. Så kan man kortfattat beskriva Carnbäcks karriär. Nu hänger nummer 14 för alltid i Scandinaviums tak – som en påminnelse till alla Frölundafans hur mycket Carnbäck har betytt för klubben.

Serge Boisvert
En pålitlig målskytt, som gjorde en hel del mål, och poäng, i Frölundatröjan. Kom till Göteborg 1989 och totalt blev det fem säsonger i Frölunda och tack vare sin kreativa spelstil och näsa för mål blev kanadensaren en väldigt uppskattad spelare bland fansen. Hans bästa notering kom 1992/93 då han gjorde 41 poäng på 36 matcher.

Anders Broström
Han vann utvisningsligan i dåvarande elitserien fem av de åtta säsonger han spelade i högstaligan. Älskad av de egna fansen men hatad av motståndarfansen (under finalen 1980 ska Brynäsfansen ha kastat ägg på honom). ”Bros” var på väg till NHL, men bröt kontraktet med Bruins och när han kom tillbaka till Skandinavium stod det ”Gud har återvänt till templet” på en ljustavla utanför arenan – ett bevis på hur uppskattad den storväxte backen var, och fortfarande är, i Göteborg.

Christian Ruuttu
En säsong – mer tid än så behövde inte Ruuttu för att bli en ikon som det än i dag snackas om i Skandinavium. Var kapten och ledde laget till SM-final 1996. Älskade när det hettade till och därför har han blivit något av en symbol för den stundtals brutala finalserien mot Luleå. Gav alltid allt – och sådana spelare älskas som bekant av fansen.

Vilka spelare tycker du borde ha platsat på listan?

LÄS MER: 7 Brynässpelare som fansen ALDRIG glömmer.