Svenska folket: De bör sända vinter-OS

Det är Eurosport och Discovery som har TV-rättigheterna till vinter-OS i Pyeongchang. 
Men om svenska folket får bestämma är det inte Kanal 5 eller Eurosport som bör sända vinter-OS – utan SVT.

 

Ända sedan TV:n introducerades i Sverige har SVT i princip haft monopol på TV-rättigheterna till de olympiska spelen. Sedan köpte mediebolaget MTG rättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016, då tävlingarna visades i TV3 och Viasat.

2015 blev det officiellt att Discovery köpte TV-rättigheterna till vinter-OS i Pyeongchang 2018. Huvudkanalen är Kanal 5, som sänder dygnet runt under 16 dagar. Discovery har även köpt rättigheterna till de nästkommande tre olympiska spelen, både vinter och sommar.

Men vilken kanal tycker egentligen svenska folket bör sända vinter-OS? Enligt en undersökning av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, som Sportbibeln har beställt, så är det inte Kanal 5/Eurosport. I stället är det SVT som vinner med en förkrossande majoritet.

SVT får 65 procent av rösterna, därefter kommer TV4/CMore med 6 procent, följt av Kanal 5/Eurosport med 5 procent och TV3/Viasat med 3 procent. 22 procent av de tillfrågade svarade ingen av ovanstående kanaler.

DELA och KOMMENTERA på Facebook – vilken kanal tycker du bör sända vinter-OS?

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-25 januari 2018 har sammanlagt 1014 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.