Stefan Holms känslosamma ord efter beskedet att OS 2020 flyttas: ”Jag lider med dom…”

Sommarens OS 2020 i Tokyo flyttas till nästa år.
IOK-ledamoten Stefan Holm lider med alla som nu drabbas hårt.
– Det kan bli kaosartat. Nu väntar ett projekt som saknar motstycke i idrottshistorien, säger han till SportExpressen.

Beslutet är taget att för första gången i världshistorien flytta ett OS. Sommarens OS 2020 i Tokyo blir inte av i år utan flyttas till nästa sommar efter ett officiellt besked av IOK.

OS 2020 flyttas

Ett kontroversiellt beslut som ändå hyllas av IOK-ledamoten och förre OS-hjälten Stefan Holm.
– Det fanns inget annat alternativ. Det handlar om människors hälsa och det går inte att genomföra i sommar. Vi vet inte hur världen ser ut om några månader. Det fanns två alternativ och det var att flytta på det eller ställa in helt. Det är naturligtvis rätt beslut, säger han till SportExpressen.

Stefan Holm, OS 2020
190624 Stefan Holm, IOC member, during the election of the host city for the Olympic Winter Games 2026 at the 134th IOC Session on June 24, 2019 in Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist / Pool / BILDBYRÅN

OS-flytten påverkar även Holm då han blev invald i den internationella olympiska kommittén 2012 och man får bara sitta i åtta år. Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel men nu får han sitta kvar ytterligare ett år.

Stefan Holms ord

Och får därför skjuta upp sina kommande uppdrag som han planerat in efter OS i sommar. Men betydligt värre blir det för de aktiva idrottarna som får ställa om sina liv helt och hållet.

Holm tänker framförallt på de stora OS-guldhoppen Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Men även höjdhopparen Erika Kinsey som nu sagt att hon överväger att avsluta karriären efter att OS flyttats fram ett år.
– Jag lider med Armand Duplantis och Daniel Ståhl som prickat in formen och målats upp som medaljkandidater i OS. Men de har karriärerna framför sig och är fortfarande i utveckling. Men jag lider mer med de som satt upp 2020 som sitt slutmål, att det är då deras ”vanliga” liv ska börja. Jag lider med Kinsey. Jag hade själv 2008 som slutmål. Hade det skjutits fram vet jag inte hur jag hade reagerat, hade jag orkat köra på ett år till? Det är en väldigt speciell situation, säger Stefan Holm till kvällstidningen.

Stefan Holm, OS 2020
190315 Stefan Holm of the SOK during a working visit to Stockholm-Åre, candidate for the 2026 Winter Olympic Games on march 15 2019 in Stockholm. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN / Cop 234

Men den stora, stora utmaningen blir ändå att flytta ett så stort projekt som ett sommar-OS ändå är. Med tanke på hur många inblandade människor som påverkas.
– Det handlar inte bara om de aktiva. Det är sex miljoner biljetter sålda, människor har bokat resor och hotell. OS-byn ska ju bli lägenheter sen, det ska flytta in en massa människor där i höst. Hur gör man där? Det är ett väldigt, väldigt stort projekt med väldigt många människor inblandade. Det kan bli kaosartat. Jag tror dock att alla förstår situationen, oavsett om man är aktiv, funktionär eller annat. Datumen har ju varit satta i över sju år. Nu med fyra månader kvar till invigning blåser man av allt. Det är klart att det är ett otroligt projekt. Ett projekt som saknar motstycke i idrottshistorien, säger den förre höjdhopparen i intervjun.

LÄS MER: Armand Duplantis krisdrag – tvingas till stor förändring mitt i kaoset: ”Som Rocky Balboa”