Sarah Sjöströms stora oro – riktar nu jättekritik mot det svenska beslutet inför OS: ”Det vore sorgligt”

Sarah Sjöströms stora oro – riktar nu jättekritik mot det svenska beslutet inför OS: ”Det vore sorgligt”

Svenska OS-atleter kommer inte gå före i vaccinationskön.
Sarah Sjöström känner oro.
– Det är klart att man vill få det här vaccinet nu, säger hon.

Inför sommarens OS i Tokyo så har samtliga atleter som deltar blivit erbjudna vaccin mot covid-19 av arrangören. Många nationer och atleter har nappat på erbjudandet, och tagit chansen att känna lite trygghet gentemot sjukdomen, men i Sverige har man sagt tack, men nej tack.

Sjöströms kritik

Här har man i stället menat att idrottare inte ska gå före i vaccinationskön, och att det i stället är den sagda turordningen som gäller, som baseras på riskgrupper, sjukdomar och ålder. SOK har dock inte slagit fast att det till 100 procent kommer att vara så, men att det lutar åt att man alltså avstår vaccinationsmöjligheten.

– Vi får se hur det konkreta erbjudandet ser ut och hur man tänker sig det. Men jag tror att vi ligger ganska bra till i vårt land nu, och det kan hända att andra länder är i större behov av detta. Och då tycker jag att man ska prioritera dem, har SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo sagt.

Sarah Sjöström, OS
190728 Sarah Sjöström of Sweden after competing in the qualification of women’s 4×100 meter medley relay swimming during the FINA World Championships on July 28, 2019 in Gwangju. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88005

Men alla är inte nöjda med det beslutet. Sarah Sjöström, som är ett av våra allra största guldhopp under sommarens tävlingar, menar att hon gärna hade tagit vaccinet.

– Det är klart att man vill få det här vaccinet nu. Alla väntar på att bli vaccinerade, men det är vad det är, säger hon till Radiosporten.

Stora oron

Sarah Sjöström menar att hon inte tagit upp det hela med SOK, men att hon hade föredragit tryggheten som ett vaccin för med sig.

– Än så länge har vi inga planer på det. Det är klart att man hade tagit vaccinet om man hade fått det erbjudandet, men jag orkar inte göra någon grej av det, säger Sjöström.

Sarah Sjöström, OS
191120 Sarah Sjöström under en pressträff om OS-truppen till Tokyo den 20 november 2019 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

Samtidigt är Sjöström orolig för vad som skulle kunna hända om hon åkte till Tokyo ovaccinerad.

– Jag hoppas verkligen att ingen av mina landslagskollegor får ett positivt covid-test när de kommer fram. Det vore verkligen riktigt sorgligt om man kommer dit och blir sjuk och måste sitta i karantän i OS-byn”, säger Sjöström.

Sarah Sjöström var länge osäker inför OS då hon vurpade och gjorde illa armbågen ordentligt under vintern. Förra veckan meddelade hon dock att hon i början av juni tävlar för första gången igen.

LÄS MER: Jättetalangen Moritz Seider hyllas nu stort – för vackra gesten direkt efter blytunga förlusten i SM-finalen

Få våra nyhetsbrev!