Norske profilens kontroversiella förslag: ”Lägg ned hela OS”

De senaste olympiska spelen har omgärdats av dopningsskandaler. 
Därför kommer nu den norske experten Johan Kaggestad med ett radikalt förslag: 
Lägg ned hela OS. 

Nu är det snart bara en månad kvar till OS i Sydkorea. Men det är inte mycket av förhandssnacket som har handlat om själva sporterna, i stället är det alla dopingskandaler som har hamnat i fokus.

Hela Rysslands olympiska kommitté har portats från OS, men idrottarna får tävla under neutral flagg – precis som i sommar-OS i Rio 2016. En som tröttnat på hela konceptet är den norske experten Johan Kaggestad – som nu kommer med ett minst sagt radikalt förslag.

”Lägg ned hela OS”

Den 74-årige experten, som också varit landslagstränare för Norge i friidrott, är rasande på IOK. Han menar att de inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att stävja doping.
– Det kanske är IOK som borde portas från OS på grund av otillräckliga åtgärder. De gör ju ingenting. Just nu är det media och anti-dopningpolisen som hittar dopningen och ser till att det rensas, inte IOK. Var har idrotten varit?, säger han till norska VG.

Experten har ett förflutet i norska Olympiatoppen, vilket är Norges motsvarighet till SOK (Sveriges olympiska kommitté). Trots det verkar han inte alls uppskatta tävlingarna.
– Jag har varit på en del olympiska spel. Rio-OS var en parodi, likaså Sotji. Ett OS är extremt nationalistiskt, prestigen är enorm och så har du korruption på det, säger han.

Han går så långt att han vill lägga ned hela OS – både sommar- och vinterspelen.
– Jag ser inte charmen med det lägre och det är kanske ingen tillfällighet att länder som Norge, Schweiz och Tyskland inte vill arrangera OS. IOK har en skakig historia bakom sig och det är inte bra. Nej, det bästa hade varit att lägga ned OS.

LÄS MER: Norske storstjärnans oväntade dopingutspel – väcker starka reaktioner: ”Det är galenskap”