Hemliga uppgörelsen med Putin – som kan få ryssarna att tävla i OS

I går beslutade IOK att porta Ryssland från OS.
I dag har IOK och Ryssland enats: Ryska idrottare ska få tävla – under neutral flagg. 

IOK beslutade i går att porta samtliga ryska idrottare från OS i Sydkorea. Men enligt Inside The Games har nu den ryska regeringen och IOK nått en överenskommelse som ger rena ryska idrottare rätt att tävla i OS – under neutral flagg. De ryssar som kan bevisa att de är rena ska få tillåtelse att tävla – inte för Ryssland – utan för Olympic Athletes of Russia.

President Vladimir Putin meddelar samtidigt att han inte kommer deklarera en bojkott.
– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott, säger Putin enligt TT.

Sedan dopingskandalen avslöjades har Ryssland konsekvent nekat till att statligt sanktionerad doping förekommer. Och enligt Putin är det inte aktuellt att bestraffa de ledare som varit inblandade.
– Det är i nuläget inte prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att ”försvara våra idrottares intressen”, säger Putin.

Kan öppna för KHL-spelare i OS

Som en konsekvens av att IOK stoppade Ryssland från OS, hotade Ryssland i sin tur med att förbjuda KHL-spelare. Men tack vare den nya uppgörelsen som innebär att ryssar får deltaga under neutral flagg, öppnas möjligheten för att KHL-spelarna trots allt får vara med. Det vore ett glädjebesked för Tre Kronor, som i den senaste landslagstruppen hade med totalt 12 KHL-spelare.

LÄS MER: Skidchefens attack efter ryska OS-beskedet: ”Synd att han inte är död”