Guldhjälten Jenny Rissveds klar för OS efter mardrömmen – trots jätteförvirring: "Det konstigaste"

Guldhjälten Jenny Rissveds klar för OS efter mardrömmen – trots jätteförvirring: ”Det konstigaste”

Hon tvingades bryta senaste världscupen.
Men nu kommer det stora glädjebeskedet för Jenny Rissveds.
Då svenskan får fira en garanterad OS-plats i sommarens mästerskap – det tror(!) SOK i alla fall.

Sommaren 2016 slog Jenny Rissveds igenom som en komet inom svensk idrott. Svenskan kom från ingenstans och vann ett sensationellt OS-guld i mountainbike under mästerskapet i Rio de Janeiro.

Rissveds i OS

Men åren efter det blev väldigt jobbiga för svenska stjärnskottet som gick in i en djup depression och lämnade rampljuset helt. Därefter har hon fått kämpa sig tillbaka för att hitta glädjen till sporten igen.

Jenny Rissveds, OS
200920 Jenny Rissveds, Falu CK, jublar på prispallen efter damernas cross country under SM i mountainbike den 20 september 2020 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0055

Senaste tiden har hon jagat en ny OS-plats till sommarens mästerskap i Tokyo och chansen att få försvara sig OS-guld i mountainbike. Men när hon tvingades avbryta senaste världscuptävlingen i tjeckiska Tove Mesto på grund av mensvärk blev det tuffare.
”Jag tror det var rätt beslut att bryta men det är alltid en besvikelse”, skrev svenskan på Instagram.

”Vågar inte”

Istället låg hoppet hos australienskan Rebecca McConnell för att kunna nå OS 2021. Och hon levererade också ett imponerande lopp och slutade på en tredjeplats till Rissveds stora glädje.

Jenny Rissveds, OS
160820 Sveriges Jenny Rissveds poserar med sin guldmedalj efter att hon vunnit damernas mountainbike den 20 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91473

För med det behåller Australien sin topp 21-placering på världsrankingen och det ska garantera Rissveds en OS-biljett – men det är inte helt säkert.
– Platsen ska bli tilldelad nästa vecka och vi vågar helt enkelt inte ropa hej ännu, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud till Sportbladet.

Jätteförvirring

Helt ärligt så är det inte någon som vet om Rissveds faktiskt har fått en OS-biljett eller inte. För det är här det blir rejält krångligt.

OS-kvalet i mountainbike har varit rejält omdebatterat och reglerna är väldigt snåriga.
– Man ska förutom nationskvoterna dela ut platser till de två bästa på varje kontinentalmästerskap. Och i Nordamerika var två amerikanskor först men de ska räknas bort då de redan fått plats på nationsranking. Därefter följer en mexikanska som då ska få platsen. Det är viktigt att det blir så för annars är hon före Jenny när man tittar på VM-platserna i sista hand, slår Wiggerud fast för kvällstidningen. 
– Men som jag och vi tolkat det ska Jenny få platsen nu.

Grattis till OS-platsen, Jenny Rissveds! Dela artikeln för att gratulera svenskan.

LÄS MER: Svenska OS-guldhjälten tillbaka efter stora mörkret – starka orden om mardrömmen: ”Jag ville inte leva”

Få våra nyhetsbrev!