Giganten Usain Bolts hårda kritik inför OS – pekar ut den stora orättvisan: ”Det är skrattretande”

Han är en av de främsta OS-atleterna någonsin.
Nu riktar Usain Bolt stenhård kritik inför mästerskapet i Tokyo.
– Det är skrattretande, säger jamaicanen i en intervju med Reuters.

Med otroliga 8 OS-guld på bara 3 mästerskap är Usain Bolt en av de absolut största OS-atleterna genom tiderna. Han var helt överlägsen vid senaste OS i Rio 2016 och kammade hem guld i 100 meter, 200 meter och stafetten.

Bolts kritik

Nu ska vi för första gången klara oss utan giganten i ett sommar-OS. Men inför mästerskapet i Tokyo har den pensionerade jamaicanen nu uttalat sig.

Usain Bolt, OS
180531 Usain Bolt during a training session with Strømsgodset on May 31, 2018 in Drammen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170179

Där Bolt riktar en jättekritik mot de nya superskorna som tar över löpningen. Med tjockare sulor och kolfiberplattor har skorna redan tagit långdistanslöpning med storm och resulterat i nya världsrekord.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

”Orättvist”

Med Nikes Air Zoom Maxfly lyckades regerande OS-mästaren Shelly-Ann Fraser-Pryce springa den snabbaste tiden på hela 33 år när hon noterades för 10,63 på 100 meter i juni. Det har gjort Bolt rejält orolig för sina egna världsrekord på 100 och 200 meter.

Usain Bolt, OS
120805 OS 2012, Friidrott, 100 meter, final: Usain Bolt, jamaica, vann guld med tiden 9,63 sekunder. © Bildbyrån – 98075 – Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Nu ansluter han till det kritiska ledet som anser att den nya skoteknologin ger allt för stort övertag på löparbanorna.
– När jag fick det berättat för mig kunde jag inte förstå vad det har blivit. Vi justerar spikarna till en nivå så att det nu ger idrottare fördel att springa ännu snabbare, säger Bolt, som slog världsrekord i Pumaskor av äldre modell, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
– Det är konstigt och orättvist för många idrottare för jag vet att skoföretagen försökt tidigare och de styrande sa: ”Nej, ni får inte ändra spikarna”. Så att de nu gör det är skrattretande.

Usain Bolt har i en tidigare intervju med engelska tidningen The Guardian sagt att han garanterat sprungit under 9,50 på 100 meter om han haft tillgång till de nya skorna. Hans nuvarande världsrekord på 100 meter är på 9,58.

Håller du med om kritiken? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Chockbeskedet: Här tvingas sex idrottare lämna OS – på grund av en jätteblunder(!): ”Jag vill bara spy”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!