Efter Armand Duplantis OS-guld – då gör lillasyster Johanna debut för Sverige: "Hon har världens chans"

Efter Armand Duplantis OS-guld – då gör lillasyster Johanna debut för Sverige: ”Hon har världens chans”

Armand Duplantis är nybliven OS-guldmedaljör.
Snart är det dags för lillasyster Johanna Duplantis genombrott.
– Jag hoppas få tävla för Sverige tillsammans med Mondo, säger hon till lokaltidningen UNT.

Först ut var det Andreas Duplantis som började tävla för Sverige i stavhopp. Men det är med lillebror Armand Duplantis som familjen och föräldrarna Greg Duplantis och Helena Duplantis har fått sitt stora genombrott.

Mondos guld

Snacka också om fullskaligt genombrott när ”Mondo” redan som 21-åring är en av tidernas bästa stavhoppare. Han har redan slagit världsrekordet, vunnit EM-guld och VM-silver men den stora segern kom på tisdagen.

Armand Duplantis, stavhopp
210804 Armand Duplantis of Sweden at the medal ceremony after men’s pole vault final during day 12 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 4, 2021 in Tokyo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0149

När svensken vann OS-guld efter en imponerande uppvisning i Tokyo. Men snart är det dags för nästa Duplantis att göra entré på den stora scenen inom stavhopp.

Lillasystern

18-åriga lillasyster Johanna Duplantis är redan nu den tredje bästa junioren i Sverige under 2021 och hon har hoppat 3,96 som högst. Här näst väntar college för henne och sedan är hon redo att börja tävla för Sverige.

Precis som storebror Armand ska Johanna gå på Louisiana State University.
– Jag kommer få fler chanser och hoppas nå fyra meter nu när jag börjar på college. Träningarna kommer bli tuffare, det är en utmaning jag känner mig redo för och jag ser fram emot det, säger hon till lokaltidningen UNT.

Johanna Duplantis, stavhopp
210629 Johanna Duplantis, Upsala IF, tävlar i damernas stavhopp under Lag-SM i friidrott den 29 juni 2021 i Halmstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0228

Drömmen är att få tävla ihop med storebror redan till nästa OS i Paris 2024.
– Jag hoppas få tävla för Sverige tillsammans med Mondo, säger hon i intervjun.
– Jag har ju ögonen på mig eftersom jag är en Duplantis och det kan så klart vara en del press. Jag försöker att inte tänka på det för mycket och vara min egen person. Men det pushar mig till att bli bättre och vem hade inte velat bli lika duktig. Jag försöker lära mig mycket av honom och kanske framför allt av hans mentalitet. Han är alltid ödmjuk och hans inställning på tävling är otrolig.

”Magstarkt”

Det finns en plan för hur den nya Duplantis ska slussas in i svenska landslaget.
– Det skulle vara magstarkt att redan nu jämföra henne med Armand, för han är ett fenomen, så det skulle vara att göra henne en otjänst. Men det är klart hon är intressant, både som människa och utövare. Men även med sin familj och all den kunskap den besitter så har hon ju alla möjligheter att utvecklas. Hon har världens chans att bli bra, säger svenska U20-förbundskaptenen Karin Olsson Westergren till SportExpressen.

Nästa stora mästerskap på ungdomsnivå är Nordiska juniorlandskampen nästa sommar, då väntas Johanna Duplantis göra landslagsdebut.
– Mitt uppdrag är ju att ta ut den bästa truppen utifrån de kvalgränser och kriterier som finns. Men det är klart att hon är intressant, jag ser hennes chanser som att vara aktuell som väldigt stora, säger förbundskaptenen Olsson Westergren till kvällstidningen.

Dela artikeln för att hylla OS-guldhjälten Armand Duplantis!

LÄS MER: Duplantis oväntade gest på prispallen – plötsligt tar han av sig munskyddet: ”Jag ville visa svenska folket”

Få våra nyhetsbrev!