Finlands mäktiga JVM-skräll i natt: Slog ut Kanada efter jättedrama

Det svenska JVM-äventyret är slut för den här gången. Mot Schweiz blev det förlust med 2-0 och några timmar senare såg det ut att bli ytterligare ett dystert nordiskt nederlag.

Illa ute mot Kanada

Finland ställdes mot Kanada i sin kvartsfinal i ett kokande Rogers Arena i Vancouver. Och det var hemmanationen som tog kommandot.

I den andra perioden satte Ian Mitchell 1-0, ett resultat som stod sig länge. Med bara minuter kvar av matchen valde den finska förbundskaptenen Jussi Ahokas att plocka målvakten för att forcera in kvitteringen, något som gav resultat.

Supertjärnan Eeli Tolvanens kastade in en puck på mål och via Aleksi Heponiemis skridsko letade den sig in i mål.

Doldisen avgjorde

Kanada, en av förhandsfavoriterna till seger inför turneringen, hade sin stora chans i förlängningen att avgöra. Drygt en minut in fick Maxime Comtois, spelaren som kritiserats för att filma, chansen via ett straffslag.

Det blev dock målvakten Ukko-Pekka Luukkonen som gick segrande ur striden, och kunde via en räddning se till att dramat fortsatte.

Fem minuter in i förlängningen fick Kanada via Noah Dobson ett jätteläge att skicka Kanada till semifinal. Men det skulle bli helt tvärtom.

Efter att han missat kontrade Finland och satte avgörande 2-1 via Toni Utunen.
– Vi har starka pojkar i Finland. Vi förtjänade det här. Framför allt i den andra perioden spelade vi lysande ishockey. Vi förtjänade turstudsarna, så många chanser hade vi, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas till Yle och fortsätter:
–Visst är det här en stor seger. Otroligt, vi får fortsätta spela om det vi kom hit för.

Schweiz väntar i semifinal

Segern var Finlands första mot Kanada på 17 försök i JVM-sammanhang på liten nordamerikansk rink.

Nu väntar Schweiz i semifinal för ”Finlands Lejon”.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/yBmQXvuN7F3RzlXJmKo64aGBN0FoMR-GeMpw1aO5i2eilU0elTfFZKR6lU0ol5Rw?autoplay=1&endtime=&loop=0&mute=1&player=onyx&starttime=0&videoposter=0&videoposter.endtime=&videoposter.starttime=0″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Elias Petterssons GALNA uppvisning i natt: ”Inte från den här världen!”