Börje Salming ryter ifrån – efter starka bilderna: ”Vad fan är det för fel?”

Skid-VM skakades ännu en gång av dopning.
Nu ryter Börje Salming i från.
– Jag tänkte ”lär de sig aldrig, vad fan är det för fel”, säger han till TT.

VM i Seedeld tidigare i år var en enorm framgångssaga ur svensk synpunkt.

Det svenska damstafettlaget tog guld, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist tog ytterligare ett och Frida Karlsson fick sitt stora genombrott.

Salming ryter ifrån

Det var även VM:et där Therese Johaug var tillbaka i storslagen form – men det var även ytterligare ett mästerskap där dopning hamnade i fokus.

Flera åkare, däribland österrikaren Max Hauke, åkte fast för dopning och just Hauke gjorde det mitt under en pågående blodtransfusion.

En som tröttnat rejält är Börje Salming.

– Jag tänkte ”lär de sig aldrig, vad fan är det för fel”, säger hockeylegendaren till TT.

Han fortsätter:

– Men det är ju kanske så: De vill komma dit upp. Men är det värt att komma dit upp – att vinna – om man har fuskat? Det tycker jag är helt otroligt.

Foto: Youtube

Max Hauke blev även filmad under tillfället då han dopade sig, och videon chockade en hel  dopning chockade en hel sport.

– När de tar dem på bar gärning med en spruta i armen. Jag menar när man såg den bilden… Vad fan, är de dumma i huvudet? Det är det enda jag kan säga, säger han.

”Finns säkert i dag också”

Börje Salming tror även att dopning förekommer inom ishockeyn – och till och med i Sverige.

Enligt SVT:s dokumentär ”Hockeyns Historia” så ska man ha hittat vittnesmål som visar på att dopning har förekommit under 50-, 60-, 70- och 80-talet, någonting som inte förvånad Salming.

– Så här efteråt har man fått höra att några har dött av det, på grund av att de har tagit anabola (steroider). Då förstår man att det är klart att det har funnits i hockeyn, och säkert finns i dag också. Men jag såg inte till det, och det var bara skönt. Jag hade aldrig tagit det ändå, så det spelar ingen roll, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!