Sex ögonblick när motståndarfansen stått för de finaste hyllningarna

Den allra finaste hyllningen en sportstjärna kan få är stående ovationer från motståndarfansen. Men då krävs så klart en prestation av sällan skådat slag eller en lång karriär som inte liknar någon annan. Sportbibeln minns sex mäktiga hyllningar där uppskattning nått längre än lagtillhörighet.

Steven Gerrard

I Steven Gerrards sista match på Stamford Bridge var hyllningarna enorma. Liverpoolikonen som blev målskytt i matchen fick stående ovationer från både Liverpool- och Chelseasupportrar när han blev utbytt och lämnade planen.

https://youtu.be/Kns1KwWrl4M

Mats Sundin

Mats Sundin, en av Sveriges allra största hockeyprofiler i NHL, är för alltid ihågkommen för sina 13 säsonger hos Toronto Maple Leafs. Men den fina karriären avslutades dock med en säsong i Vancouver Canucks 2008-09. 21 februari 2009 återvände ”Sudden” till sin förra hemmaarena Air Canada Centre med sitt nya lag. Snacka om att taket lyfte då.

Ronaldinho

19 november 2005 kommer nog gå till historien för en av de mest minnesvärda insatserna i ett El Clásico. Barcelonas fixstjärna Ronaldinho var på toppen av sin karriär och bjöd på en rejäl show i det laddade rivalmötet mot Real Madrid. Med två fantastiska solomål kunde inte Realfansen göra något annat än att unisont applådera brasilianarens briljans.

https://youtu.be/Ffj4p288q80

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky anses vara den allra bästa hockeyspelaren någonsin och håller än i dag kvar sitt namn på många svårslagna rekord i NHL. Kanadensarens allra sista NHL-match kom i rivalmötet mot Pittsburgh Penguins i april 1999. Förutom ett kokande Madison Square Garden där med- och motståndarsupportrar var på plats för Gretzkys avtackning så sjöngs även den amerikanska och den kanadensiska nationalsången med omskrivna texter tillägnade ”The Great One”.

https://youtu.be/FZ71NEt8xWU

Pelé

17 år gammal tog Pelé hela världen med storm i VM-finalen mot Sverige 1958. Tonåringen som skulle komma att dominera världsfotbollen framöver gjorde dubbla mål när Brasilien tog sitt första VM-guld. På läktaren hyllades VM-kungen av den svenske motsvarigheten Gustav VI Adolf som reste sig upp och applåderade åt uppvisningen – trots att hemlandet föll på Råsunda den dagen.

Michael Jordan

Sist på listan kommer det agerande som gått allra längst i hyllning av en motståndare. Inför NBA-legendaren Michael Jordans allra sista match i Miami valde Heat att pensionera Jordans tröja. Chicago Bulls-stjärnan har aldrig någonsin gjort en match för Miami Heat men från och med den 12 april 2003 får ingen bära en Miami Heat-tröja med nummer 23 på ryggen. Det är märkligt – men mäktigt.

 

Gilla Sportbibeln om du också älskar oförglömliga sporthändelser.